Çarşamba

* OperServ Komutları

OperServ Komutları
Operserv Raw Komutları:Sadece Root Adminler Kullanabilir.

Zorla nick değiştirme: /os raw svsnick nick nick :0

Zorla kanala sokma: /os raw svsjoin nick #kanal

Whois yazma: /os raw swhois nick: mesaj

Userlerin modelarını değiştirme: /os raw svsmode nick +modelar/-modelar

Servisleri kanala sokma: /os raw :servicesismi join #kanal
Servisleri kanaldan çıkarma: /os raw :servicesismi part #kanal
Servisleri konuşturma: /os raw :servicesismi privmsg #kanal mesaj
Servislere kanalda mode uygulatma: /os raw :servicesismi mode #kanal +modelar/-modelar
Servislerle kick attırma: /os raw :servicesismi kick #kanal nick sebep
Servislere topic attırma: /os raw :servicesismi topic #kanal mesaj Servisler ile op alma: /os raw :servicesismi mode #kanal +o nick
Servisler ile ban koyma: /os raw :servicesismi mode #kanal +b nick

*******

OperServ Komutları (Nick ile ilgili yapılabilecekler)

Nick dondurma: /ns suspend +süre nick sebep
Kaldırma: /ns unsuspend nick
Suspend listesi alma: /ns list * suspended
Nick yasaklama: /ns forbid nick sebep
Kaldırma: /ns dropnick nick
Forbid listesi alma: /ns list * forbidden
Nicki reserve etme: /os sqline add nick sebep
Kaldırma: /os sqline del nick
Sqline listesi alma: /os sqline list
Sqline listesi hakkında bilgi: /os sqline view
Sqline toplam liste: /os sqline count
Nicki zaman aşımından çıkarma: /ns set nick noexpire on
Kaldırma: /ns set nick noexpire off
Noexpire listesi alma: /ns list * noexpire
Nickin auth kodunu görme: /ns getauth nick
Yeni bir authkodu oluşturma nick için: /ns setauth nick
Nickin auth kodunu silme: /ns clearauth nick
Auth kodu girmemiş nickleri listeleme: /ns list * noauth
Şifreli nicklerin listesini alma: /ns list *
Bir nickin şifresini değiştirme: /ns set nick password yenişifre
Nick şifresi öğrenme: /ns getpass nick
Bir nickin ip nosunu görme yolları: /whois nick, /trace nick
Bir nickin memo limitini ayarlama: /ms set limit nick limitsayısı
Nicke shun koyma: /shun nick +süre sebep
Shun listesi alma: /shun

***********

OperServ Komutları (Kanal ile ilgili yapılabilecekler)

Kanal dondurma: /cs suspend +süre #kanal sebep
Kaldırma: /cs unsuspend #kanal
Listesini çıkarma: /cs list * suspended
Kanal yasaklama: /cs forbid #kanal sebep
Kaldırma: /cs drop #kanal
Listesini çıkarma: /cs list * forbidden
Kanal listesi alma: /cs list *
Kanalı zaman aşımından çıkarmak: /cs set #kanal noexpire on
Kaldırma: /cs set #kanal noexpire off
Kanal şifresi öğrenme: /cs getpass #kanal
Kanalın şifresini değiştirme: /cs set #kanal password yenişifre
Kanal modelarını değiştirme: /mode #kanal +modelar/-modelar
Kullanıcıyı kickleme: /kick #kanal nick sebep
Kanaldaki tüm modeları ve kullanıcı modelarını (+o +h +v)temizleme:
/os clearmodes #kanal all

****************
Sunucudan Kişiyi uzaklaştırmanın Yolları

Kill atma: /kill nick sebep
Gline : /gline nick +süre sebep ya da /gline *@ipnosu +süre sebep
Gline kaldırma: /gline -*@ipnosu
KLine: /kline *@ipnosu +süre sebep
kline kaldırma: /kline -*@ipnosu
zLine: /zline *@ipnosu +süre sebep
Zline kaldırma: /zline -*@ipnosu
Akill: /os akill add +süre *@ipnosu sebep
Akill kaldırma: /os akill del *@ipnosu
Bir nicki ve o nicke bağlı cloneları atma: /os killclones nick
Kanaldaki herkesi kickleme: /os clearchan #kanal
Belirtilen hosta limit koyma: /os exception add +süre *@ipnosu sayı(limit) sebep
Belirtilen kanaldaki herkesi Ircoplar hariç uçurma: /os akillchan +süre #kanal sebep Sgline ekleme: /os sgline add +süre *@ipnosu sebep
Sgline kaldırma: /os sgline del *@ipnosu
Szline ekleme: /os szline add +süre *@ipnosu sebep
Szline kaldırma: /os szline del *@ipnosu

***********
OperServ Diğer Komutlar

Tüm sunucuya mesaj gönderme: /os global mesaj
Online operlere mesaj gönderme: /globops mesaj
Oper listesi alma: /os oper list
Admin listesi alma: /os admin list
Bağlı serverların haritasını görme: /os servermap
Logonnews ekleme: /os logonnews add mesaj
Logonnews silme: /os logonnews del mesajnosu/yada all
Logonnews listeleme: /os logonnews list
Opernews ekleme: /os opernews add mesaj
Opernews silme: /os opernews del mesajnosu/yada all
Opernews listeleme: /os opernews list

Services Adminin Services Root yetkilerine erişmesi: /os su şifre(supass)
Servisleri yeniden çalıştırma: /os restart şifre
Oper ekleme: /os oper add nick (Telnetten ekledikten sonra erişimi belirlemek için kullanılır.Sadece Services Adminler Kullanabilir)
Admin ekleme: /os admin add nick(Telnetten ekledikten sonra erişimi belirlemek için kullanılır.Sadece Root admin kullanabilir)
Ağa sahte bir sunucu bağlamak: /os jupe sunucu(serveradı) sebep
Debug Supass ReadonlyKullanımları: /os set debug on/off /os set supass şifre /os set readonly on/off
Servislerin veritabanını güncelleme: /os update yada /os update force
Servislerin veritabının güncellendikden sonra kapanması: /os shutdown
Servisleri kapatma: /os quit
Servicesin konfigürasyon dosyalarini yeniden okumasını sağlamak: /os rehash Kanallarda op olma:
/os mode #kanal +o nick
/samode #kanal +o nick
/mode #kanal +o nick
Bir useri zorla kanala sokma: /sajoin nick #kanal
Zorla çıkarma: /sapart nick #kanal
Operin kendine ident host name yapması:
/setident yeniident
/sethost yenihost
/setname yeniname
Baskasına yapılması:
/chgident nick yeniident
/chghost nick yenihost
/chgname nick yeniname
Aynı ipden bağlananları bulma: /who +h ip
Bir ipden giren kişileri listeleme: mesela 4 kişinin bağlandı bir ip:/clones 4
Sunucunun kullanımı ile ilgili bilgi alma: /stats c,n,o,k,m vs vs
Oper sifresi girme: /oper nick şifre

* GünceL Proxy Listesi

Socks4 IRC proxy
******************
68.193.205.196:7016
68.91.131.80:28373
68.123.5.139:4377
24.129.211.224:7286
172.143.75.134:1080
221.15.53.108:2222
221.135.209.206:6052
220.125.248.242:4114
219.136.240.231:1080
218.77.59.230:1080

201.1.150.130:1080
24.21.13.112:60498
71.12.188.174:45757
220.93.164.130:4769
59.165.1.204:1080
190.1.12.48:1080
68.88.212.155:58
69.234.44.98:1080
72.28.14.96:4744
68.113.127.8:5379

***************************
Socks5 IRC proxy
*******************
67.164.52.108:12091
24.129.211.224:7286
89.139.121.130:16571
82.240.216.147:5672
201.1.150.130:1080
221.15.53.108:2222
221.135.209.206:6052
219.136.240.231:1080
216.208.153.101:1398
210.105.70.232:36949


201.1.150.130:1080
220.93.164.130:4769
75.4.224.141:10660
24.60.154.183:7878
24.21.13.112:60498
72.28.14.96:4744
75.2.57.76:48975
75.40.144.139:55133
75.32.54.50:44817
69.92.179.101:5419

Salı

* Karışık SoruLar

SORU1 -) Status parametresi hangi komutların içinde vardır? Ortak yönleri nelerdir?
CEVAP1 -) STATUS parametresi hem NICKSERV hem de CHANSERV komutları içerisinde yer alan bir parametredir. NICKSERV için STATUS demek bir nickin hatta olup olmadığını, kayıtlı bir nick olup olmadığını, tanıtılıp tanıtılmadığını (identify) ya da nick erişim listesiyle (NICKSERV ACCESS) tanınıp tanınmadığını anlayabilmek demektir. Bu komutu kullandığımızda (/nickserv status nick) karşımıza çıkan sayılardan;
0 = Nickin hatta olmadığını ya da kayıtsız olduğunu gösterir.
1 = Nickin kayıtlı ama tanınmamış (identify edilmemiş) bir nick olduğunu belirtir.
2 = Nickin erişim listesiyle tanındığını gösterir.
3 = Nickin kayıtlı ve tanınmış bir nick olduğunu belirtir.

CHANSERV için STATUS ise bir nickin belirtilen kanaldaki ACCESS seviyesini öğrenmek demektir. Bu komutu kullandığımızda (/chanserv status #kanal nick) belirttiğimiz nickin belirttiğimiz kanaldaki yetkisi (ACCESS) kaç ise o görünür. Ancak nickin kanalda herhangi bir yetkisi yoksa 0, nick kanal founderiyse 1000, nick hatta değilse hata mesajı (error message) cevaplarını alırız. Bu parametrenin ortak yönü ise bir nickin servislere göre durumunu göstermesidir.

*********************************************************

SORU2 -) Nickservin SET SECURE seçeneği ile Chanservin SET SECURE seçeneği arasında nasıl bir ilişki vardır?
CEVAP2 -) Her iki seçenek de nicke eklenen erişim listesi (NICKSERV ACCESS LIST) ile ilgilidir.
Nickservin SET SECURE seçeneğini açtığımızda (/nickserv set secure on) nick belirtmiş olduğu erişim listesinden ağ/sunucuya giriş yapmış olsa bile nickini tanıtmalı yani identify etmelidir.
CHANSERV'in SET SECURE seçeneğini açtığımızda ise nick erişim listesiyle tanınmış olan nickler kanaldaki yetkilerine nicklerini tanıtmadan yani identify etmeden ulaşamazlar. Kısacası her iki seçenek de NICKSERV ACCESS özelliğini deaktif eder

*****************************************************

SORU3 -) Kanalıma içinde x harfi geçenler giremesin ama içinde x harfi geçse bile #zurna kanalında olanlar girebilsin ve kanalımın ban exception listelerini göreyim. Bütün bunları tek bir komutta nasıl yaparım?
CEVAP3 -) Bahsettiğiniz özellikleri tek bir komut ile gerçekleştirebilmek için Kanal kiplerinden +b ve +e kiplerini uygulamamız yeterli olacaktır.
Kanalınıza içinde x harfi geçenler giremesin: /mode #kanalınız +b *x*!*@*
X harfi geçse bile #zurna kanalında olanlar girsin: /mode #kanalınız +e ~c:#zurna
Ban listesini görelim: /mode #kanalınız +b
Exception listesini görelim: /mode #kanalınız +e
Şimdi bütün bu özellikleri tek bir komutta birleştirelim:
/mode #kanalınız +bebe *x*!*@* ~c:#zurna

********************************************************

SORU4 -) "x" ve "y" nickleri kanalımda accessi olan 2 kayıtlı nicktir. bu iki nickin kanalımdaki access seviyelerini öğrenmek için;
/cs status #kanalım "x" yazdığımda cevap olarak 50 almama rağmen
/cs status #kanalım "y" yazdığımda hata (error) mesajı alıyorum. Bunun nedeni nedir?
CEVAP4 -) Birinci sorunun cevabında da belirttiğimiz gibi bir nick online yani hatta değilse hata mesajı (error message) alırsınız. Yani y nicki hatta değildir.


*********************************************************

SORU5 -) Enforce nedir? Ne işe yarar? Enforcer nedir? Ne işe yarar? Ve Enforce ile Enforcer arasında ki benzerlikler nelerdir?
CEVAP5 -) Yine iki işlevli bir parametre ile karşı karşıyayız. Enforce hem CHANSERV SET seçeneği hem de CHANSERV AKICK seçeneğidir. Enforce genel olarak "zorlama" demektir. CHANSERV SET seçeneği olarak Enforce kip (mode) korumasıdır. Kanaldaki opları, voiceları, halfopları ve protectleri korur onları deop, dehalfop, devoice, deprotect yapmamıza izin vermez. AKICK Enforce ise kanalda bulunan AKICK maskelerinin devreye girmesini sağlar. Enforcer ise Nickimizi 60 ya da 20 saniye içerisinde tanıtmadığımızda nickimizin nickserv tarafından alınması ve guestx nickine geçmemizdir


*********************************************************
SORU6 -) Sunucu ile aramda ortalama 10-12 saniye gecikme süresi (lag) var. #xxx kanalına "Bye bye" yazıp kanaldan part ediyorum. Yazdığım bye bye mesajı, sizce kanala gitmişmidir, yoksa part ettiğim için mesaj kanala ulaşmamoş mıdır?
CEVAP6 -) Sunucu ile aranda 10 - 12 saniyelik bir gecikme süresi varsa kanala yazdığın "Bye" mesajı 10-12 saniye sonra kanala ulaşacak ve siz zannettiğinizden 10-12 saniye sonra kanaldan part etmiş olacaksınız.

**********************************************************

SORU7 -) Levels nedir? Ne işe yarar? Hangi özellik olmazsa levels özelliği kullanılamaz?
LEVELS bir CHANSERV özelliğidir. Kanal ile ilgili çeşitli özellikleri yapabilmemize olanak sağlar. LEVELS özelliği CHANSERV'in bir sistemi olan ACCESS özelliğine bağlıdır. ACCESS yerine OP sistemi uygulansaydı LEVELS ayarlarına gerek kalmazdı

***********************************************************
SORU8 -) /Join #Kanal komutu ile kanallara giriş yapılıyor. Fakat ben öyle bir /Join komutu kullanayım ki kanala girmek yerine bulunduğum bütün kanallardan çıksın. Uygulamam gereken /Join komutu nedir? Ör: /partall gibi
CEVAP8 -) Sorduğunuz soru için mIRC üzerinde /help yazıp dizinden /join komutunu araştırdığımızda yazdığınız komutun /join 0 komutu olduğunu görebiliriz. Bu komutun başına ya da sonuna getirilebilecek virgüllü ifadeler bu komutu değiştirmeyecektir.
Örnek: /join 2,0 /join 0,2

************************************************************
SORU9 -) +a kanal kipi IRCD üzerinde /mode komutuyla sadece founder tarafından verilebilmesine rağmen kanalın SERVICES ayarlarına bağlı olarak PROTECT leveline sahip kullanıcılar tarafından /Chanserv protect #kanal nick komutuyla verilebilmektedir. /mode #kanal +a nick komutunun sadece FOUNDER tarafından kullanılabilmesinin mantığı nedir?
CEVAP9 -) Nasıl ki +q kanal kipi IRCD üzerinde sadece founder tarafından verilebiliyorsa +a kipinin de MODE komutu ile sadece founder tarafından verilebilmesi doğaldır. Çünkü MODE ile nasıl ki bir Voice bir başkasına Voice veremiyorsa ya da Bir Halfop bir başkasına Halfop veremiyorsa yani hep bir üst tarafından verilebiliyorsa +a kipinin bir üst kipi +q yani founder protect dediğimiz kiptir. Ancak SERVICES'e baktığımızda PROTECT ve DEPROTECT olmak üzere iki LEVELS görülmektedir. SERVICES kanal founderinden daha üst düzeyde olduğu için SERVICES yoluyla hiç ACCESS'i olmayan birisi bile bir kullanıcıya +a kipi verebilirken MODE komutuyla sadece IRCD'a mesaj yolladığı için +a kipini verebilmesi için bir üst düzeyde yani +q kipini almış bir kullanıcı olması gerekir.

*****************************************************

SORU10 -) WILDCARDS ne demektir? IRCD WILDCARDS ve CLIENT WILDCARDS arasında ne gibi farklar vardır?
CEVAP10 -) WILDCARDS IRCD ve SERVICES üzerinde kullanılan * ? @ ! . , : gibi işaretlerin bütününe verilen genel bir addır. IRCD WILDCARDS yukarıdaki gibi sembollerle ifade edilirken CLIENT WILDCARDS bu sembollerin yanına parametre istemektedir. Örneğin CLIENT üzerinde en çok kullanılan WILDCARDS olan + ve - sembolleri yanlarına harfler geldiğinde komuta göre değişirk görevler üstlenmektedir.

*****************************************************

SORU11 -) RFC 1459; IRC Protocol - RFC 2812; IRC Client Protocol - RFC 2813; IRC Server Protocol gibi protokller esas alınarak hazırlanmış bir IRC Deaomnun kurulu olduğu SERVER üzerinde RAW Numeric cevaplarını görebilmem için kullanabileceğim en basit komut nedir?
CEVAP11 -) Eğer kullandığınız IRC CLIENT mIRC ise /debug @pencereismi komutuyla bir Debug penceresi açabilir ve Raw Numeric cevaplarını o pencerede görebilirsiniz. Ya da bazı sitelerde yer alan Raw Yakalayıcı Addonu kullanabilirsiniz. Tabii eğer CLIENT'iniz bu özelliği destekliyorsa.

*****************************************************

SORU12 -) IRC kodlamalarının (ASCII CASE MAPING) 8 bit üzerine kurulu bir kodlama olmasına rağmen mIRC gibi bazı clientler 16 ve 32 bitlik yapı üzerine kurulmuştur. Bunun nedeni nedir?
CEVAP12 -) IRCD kodlaması demek istemişsin sanırım. Çünkü IRC bir terimdir bu nedenle kodlaması olmaz. Ama IRCD kodlamalarının mIRC kodlamasından farkını soruyorsan şöyle açıklayım: IRCD genelde LINUX - UNIX işletim sistemlerine kurulu olarak çalışan bir yazılım olduğu için ilk başta 8 bit olarak yapılmış ve devamında geliştirilmediği için 8 bit olarak kalmıştır. mIRC ise çıkış itibariyle Windows (3.1 ve 3.11) uyumlu çıktığı için 16 bit olarak sürülmüş ve Windows95'in ortaya çıkmasından sonra 32 bit olarak üretimine devam edilmiştir

******************************************************

SORU13 -) /Whowas nick " Komutunu kullandığımda bazı nickleri 1 saat kadar göstermesine rağmen bazılarını 2 dakika gibi kısa bir sürede kaydını siliyor. Nedeni ne olabilir?
CEVAP13 -) Ağ/Sunucudan ayrılan kullanıcılar için sahte ip dediğimiz fake ip ve kullanıcı bilgileri ağ/sunucu tarafından tutulur.Ve bir süre sonra bu sahte ipler başka kullanıcılara verilmek üzere veritabanından silinir. Kısa süreli tutulmasının nedeni ise ağ/sunucuya giren kullanıcı sayısı arttıkça kişilere verilen sahte ip sayısı artacaktır. Bu yüzden tutulan kullanıcı maskeleri yani hostları başka kullanıcılara verilip kişinin bilgileri kısa sürede silinecektir.

*******************************************************
17-) Bir kullanıcının online olup olmadığını nasıl anlayabiliriz? Aynı zaman da bir kullanıcının away olup olmadığını nasıl anlayabiliriz? ( her ikisi için en az 5 komut nelerdir? )
Online için :
/Whois nick
/who nick
/ison nick
/ns info nick
/privmsg nick mesaj
Away için :
/userhost nick
/whois nick
/ping nick
/msg nick
/who nick

*******************************************************

Soru) Servere bağlanırken kullanılan birinci IRC komutu nedir?
Eğer bir kullanıcı iseniz /nick Eğer bir
Yönetici iseniz /pass


********************************************************
Soru) "/nick yeninick " , " /raw nick yeninick " , " /quote nick yeninick " komutlarini kullanmadan (IRC komutuyla) nickimi nasil değiştirebilirim ?
/!nick yeninick
/:nick yeninick

********************************************************

Soru)Kanalımda "/ctcp,/me,/ame" komutlarının uygulanmasını istemiyorum? Son olarakta fullnamesinde "abc" karakterleri geçen kullanıcıların girmesini istemiyorum? Bu işlevleri gerçekleştirmek için uygulamam gereken komutlar nelerdir?
/mode #kanaladıo +CDb ~q:*abc*

****************************************************
Soru ) "/raw ping nick" komutu ile mIRC CLIENT programımda bulunan /ping nick (/ctcp nick ping) komutları arasında ne gibi farklar vardır?
En büyük fark komut farklılığıdır ..
/ctcp ping nick komutu mirc tabanlı bir client komutu ,
/raw ping nick ise direkt sunucuya yollanan ircd client tabanlı bir komuttur..
/raw ping nick komutunun cevabını sadece pong olarak alırız.. Bu da sunucuya bağlı olduğumuz anlamına gelir..

****************************************************

Soru) CTCP ANICK VERSION JOIN TIMER BAN IGNORE NICK MSG PRIVMSG komutlarından hangileri IRCD hangileri CLIENT tabanlıdır?
tabiki version join nick ve privmsg komutları ircd tabanlidir..

* HeLper Seçme SoruLarı 4

* Akick ve Access içerikLi SoruLar

Akick içerikli sorular:
Soru 1: Berkant nickini nasıl akicke alabilirim?
Cevap: /chanserv akick #kanal add Berkant!*@*

Soru 2: Helper ident’ini akicke almak istiyorum. Komutu nedir?
Cevap: /chanserv akick #kanal add *!Helper@*

Soru 3: Whois bilgileri verilen Berkant nickli kişiyi ip adresinden akicke almak istiyorum. Komut nedir?
Cevap: /chanserv akick #kanal add *!*@195.175.189.ZurnaNet-4533*

Soru 4: Yedi haneli nicklerin kanalıma girmesini istemiyorum. Komutu nedir?
Cevap: /chanserv akick #kanal add ???????!*@*

Soru 5: “b” harfi ile başlayan nickleri akicke almak istiyorum. Komutu nedir?
Cevap: /chanserv akick #kanal add b*!*@*

Soru 6: “t” harfi ile biten nickleri akicke almak istiyorum. Komutu nedir?
Cevap: /chanserv akick #kanal add *t!*@*

Soru 7: İçerisinde “sex” kelimesi içeren nickleri (sexi_founder, lezsex, 18_sex_f gibi) akicke almak istiyorum. Komutu nedir?
Cevap: /chanserv akick #kanal add *sex*!*@*

Soru 8: Akickte olduğum bir kanala nasıl giriş yapabilirim?
Cevap: Farklı bir nickle kanala girip kanal içinde akickli nickine geçebilirsiniz.

Soru 9: Kanalıma bir kişi girdi. Sonra nick' ini değiştirdi. Bir de baktım ki akicke aldığım birisi. Akick de girişlerde etkin oluyor. Akick'i nasıl aktif edebilirim o anda?
Cevap: /chanserv akick #kanal enforce

Soru 10: Kanalıma nicki ''b'' ile başlayıp ''t'' ile biten toplam 5 harfli nicklerin; ident’inde ''sex'' kelimesi bulunan ve IP adresi 195 ile başlayan kişilerin girmesini istemiyorum. Komut nedir?Cevap: /chanserv akick #kanal add b???t!*sex*@195*

******************************************************
******************************************************

Access içerikli sorular:
Soru 1: Kanalımın access listesinde bulunan ve “b” harfi ile başlayan nickleri listelemek istiyorum. Komutu nedir?
Cevap: /chanserv access #kanal list b*

Soru 2: Kanalımın access listesinde bulunan ve “t” harfi ile biten nickleri listelemek istiyorum. Komutu nedir?
Cevap: /chanserv access #kanal list *t

Soru 3: Kanalımın access listesindeki “b” ile başlayan ve “t” ile biten nickleri listelemek istiyorum. Komutu nedir?
Cevap: /chanserv access #kanal list b*n

Soru 4: Kanalımın access listesindeki Berkant nickli kişiye kimin access yazdığını görmek istiyorum. Komutu nedir?
Cevap: /chanserv access #kanal list Berkant

Soru 5: Kanalımın access listesine ben (founder) hariç hiç kimsenin bakmasını istemiyorum. Komutu nedir?
Cevap: /chanserv levels #kanal dis acc-list

Soru 6: Kanalımın access listesine sadece 9999 access’li nicklerin bakabilmesini istiyorum. Komutu nedir?
Cevap: /chanserv levels #kanal set acc-list 9999

Soru 7: Kanalımda ben (founder) hariç hiç kimsenin access yazmasını istemiyorum. Komutu nedir?
Cevap: /chanserv levels #kanal dis acc-change

Soru 8: Kanalımda sadece 9999 access’li kişilerin access yazabilmesini istiyorum. Komutu nedir?
Cevap: /chanserv levels #kanal set acc-change 9999

Soru 9: Kanalıma sadece accessi olanların giriş yapabilmesini istiyorum. Komutu nedir?Cevap: /chanserv set #kanal restricted on

Soru 10: Berkant nickine access eklemek istiyorum. Ancak bu eklediğim access Berkant nickli kişiye op vermeyecek, kanaldan ATACAK. Bu mümkün mü? Mümkünse komutu nedir?
Cevap: /chanserv access #kanal add Berkant -1

Pazartesi

* +b kipLeri

+b kanaL kipi ve parametreLeri



b kipi = ban çeşitli şekillerde ban atılabilir;

1) Nick'e ban atmak için = nick!*@*

2) Ident'e ban atmak için = *!ident@*

3) Host'a ban atmak için = *!*@host

4) Hem ident hem nick'e ban atmak için = nick!ident@*

5) Hem ident hem host'a ban atmak için = *!ident@host

7) Hem nick ident ve host'a ban atmak için = nick!ident@host

+b kipi iLe Beraber KuLLanıLan ParametreLer Aşağıdadır;

1) "c" parametresi hakkında bilgi;
Bu parametre ile belirli bir kanalda bulunan kullanıcıların kanalımıza giriş yapmasını engelleyebiliriz.
örnek: /mode #kanaladı +b ~c:#Sohbet
Açıklama:Yukarıdaki komutu uyguladığımızda Sohbet kanalında bulunan kullanıcılar kanalımıza giriş yapamazlar.


2) "n" parametresi hakkında bilgi;
Bu parametre ile belirlediğimiz maska sahip kullanıcıların kanalımızda nick değiştirmesini engelleyebiliriz.
Örnek: /mode #kanaladı +b ~n:Ayse
Açıklama: Yukarıdaki komutu uyguladığımızda Ayse nickli kullanıcı kanalımızda nick değiştiremez.


3) "q" parametresi hakkında bilgi:
Bu parametre ile belirlediğimiz maska sahip kullanıcıların kanal içerisinde yazmasını engelleyebiliriz. kullanıcı kanalda yazışamadığı halde kanala giriş çıkış yapabilir.
Örnek: /mode #kanaladı +b ~q:Ayse
Açıklama: yukarıdaki komutu uyguladığımızda mircmerkez nickli kullanıcı kanalımıza giriş-çıkış yapabilir fakat kanalda konuşamaz.


4) "r" parametresi hakkında bilgi:
Bu parametre ile belirlediğimiz "username" ye sahip kullanıcıların kanalımıza giriş yapmasını engelleyebiliriz.
Örnek: /mode #kanaladı +b ~r:Sex
Açıklama:Yukarıdaki komutu uyguladığımızda usernamesinde "Sex" yazan kullanıcılar kanala giremezler.


5) "e" kanal kipi ;
e kanal kipi ile belirlediğimiz mask'a sahip kullanıcıları ban koruması altına abiliriz.
Örnek:/mode #kanaladı +e Ayse
Açıklama: Yukarıdaki komutu uyguladığımızda mircmerkez nickli kullanıcı kanalda kendisine atılan banlardan etkilenmeyecektir.


+b KanaL Kipi Ve ParametreLeri Hakkında ÇözümLü ÖrnekLer

Soru : kanalıma #x1 kanalında bulunan kullanıcıların giriş yapmasını istemiyorum, nasıl yapabilirim ?
Cevap :/mode #kanal +b ~c:#x1
*Komutunu uygularsanız kanalınıza x1 kanalında bulunan kullanıcılar giriş yapamazlar.

Soru : Ayse nickli kullanıcı kanalımda nick değiştiremesin ama kanalıma giriş-çıkış yapabilsin istiyorum, nasıl yapabilirim ?
Cevap : /mode #kanal +b ~n:Ayse
*Komutunu uygularsanız Ayse nickli kullanıcı kanalınıza giriş-çıkış yapabilir fakat nickini değiştiremez.

Soru : username bölümünde Sex yazan kullanıcıların kanalıma giriş yapmasını engellemek istiyorum, nasıl yapabilirim ?
Cevap : /mode #kanalınız +b ~r:Sex
*Komutunu uygularsanız username'in de Sex yazan hiçbir kullanıcı kanalınıza giriş yapamaz.

Soru: Ayse nickli kullanıcı kanalımda konuşamasın istiyorum, nasıl yapabilirim ?
Cevap : /mode #kanalınız +b ~q:Ayse
*Komutunu uygularsanız Ayse nickli kullanıcı kanalınızda konuşamaz.

Soru : Ayse nickli kullanıcı kanalımda atılan hiçbir bandan etkilenmesin istiyorum, nasıl yapabilirim ?
Cevap : /mode #kanalınız +e Ayse!*@*
*Komutunu uyguladığınızda Ayse nickli kullanıcı atılan banlardan etkilenmez.

Soru : kanalıma #Sohbet kanalında bulunan kullanıcılar giriş yapamasın ama Ayse nickli arkadaşım Sohbet kanalında olsada kanalıma girebilsin istiyorum, nasıl yapabilirim ?
Cevap :/mode #kanal +be ~c:#Sohbet Ayse!*@*

Soru: iki haneli nickler kanalımda nick değiştiremesinler ama SU nickli arkadaşım değiştirebilsin istiyorum, nasıl yapabilirim ?
Cevap : /mode #kanal +be ~n:??!*@* SU!*@*

Soru : kanalımda sadece SU nickli kullanıcı konuşabilsin istiyorum, nasıl yapabilirim ?
Cevap : /mode #kanalınız +be ~q:*!*@* SU!*@*
*Komutunu uyguladığınızda kanalınızda +qaohve kiplerine sahip olmayan hiçbir kullanıcı konuşamaz ama SU nickli kullanıcı konuşabilir.


Soru : kanalıma usernamesinde NET yazan kullanıcılar giremesinler ama Ayse'nin username'sin de NET yazıyor olsada girebilsin istiyorum, nasıl yapabilirim ?
Cevap : /mode #kanalınız +be ~r:NET Ayse!*@*


Soru : kanalıma #A ve #B kanalında olan kullanıcılar giriş yapamasınlar istiyorum, nasıl yapabilirim ?
Cevap : /mode #kanal +bb ~c:#A ~c:#B


Soru : X nickli kullanıcı kanalıma giriş yapabilsin fakat konuşamasın, Z nickli kullanıcıda giriş yapabilsin fakat nick değiştiremesin istiyorum, nasıl yapabilirim ?
Cevap : /mode #kanal +bb ~q:X!*@* ~n:Z!*@*


Soru : kanalıma identi 6 haneli olan kullanıcılar giriş yapamasınlar, nasıl yapabilirim ?
Cevap : /mode #kanal +b *!??????@*


Soru : kanalıma nickinin "ilk hanesi X" ile başlayan "son hanesi Z" olan kullanıcılar giriş yapamasınlar istiyorum, nasıl yapabilirim ?
Cevap : /mode #kanalınız +b X*Z!*@*



Soru : kanalıma hostunda Zurna geçen kullanıcılar giriş yapamasınlar fakat X maskında Zurna geçse dahi girebilsin, nasıl yapabilirim ?
Cevap : /mode #kanalınız +be *!*@*Zurna* X!*@*


Soru :kanalımda aşağıdaki özelliklerin olmasını istiyorum ;

a) kanalıma nicki 7 haneli kullanıcılar giremesinler.
b) kanalımda identinin ilk harfi a son harfi b olanlar giremesinler.
c) Ayse nickli kullanıcı kanala girebilse dahi konuşamasın.
d) x1 nickli kullanıcı kanalda nick değiştiremesin.
e) username'sinde NET geçenler giremesinler.
f) #y kanalında olan kullanıcılar giremesinler
g) X nicki bu saydığım özelliklerden bir veya birkaçını taşısa dahi kanala girebilsin.

Bu saydığım özellikleri tek komutta yapmak istiyorum, nasıl yapabilirim ?
Cevap :
a) /mode #kanal +b ???????!*@*
b) /mode #kanal +b *!a*b*@*
c) /mode #kanal +b ~q:Ayse!*@*
d) /mode #kanal +b ~n:X1!*@*
e) /mode #kanal +b ~r:NET
f) /mode #kanal +b ~c:#y
g) /mode #kanal +e X

Cevabı tek komutta toplarsak ;
/mode #kanal +bbbbbbe ???????!*@* *!a*b*@* ~q:Ayse!*@* ~n:x1!*@* ~r:NET ~c:#y X!*@*

* TOPİC KomutLarı

** Kanalinizin topicinin chanserv tarafindan saklanmasi icin
/chanserv set #Kanal keeptopic on komutunu kullanabilirsiniz.

** Kanalınıza topic yazmak icin
/cs topic #kanal basliginiz komutunu kullanabilirsiniz.

** Kanalınızdaki topic'i kilitlemek icin
/cs set #kanal topiclock on komutunu kullanabilirsiniz.

** Kanalınızdaki topic kilidini acmak icin
/cs set #kanal topiclock off komutunu kullanabilirsiniz.

Cuma

* Memoserv KomutLarı

Size gelen herhangi bir memoyu okumak için :
/ms read numara Komutunu uygulayınız.

Bir nick'e(Kayıtlı) Mesaj göndermek için :
/ms send nick mesajınız Komutunu uygulayınız.

Nick'inize gelen memo'yu silmek için :
/ms del Numarası Komutunu Uygulayınız.

Nick'inize gelen memoları listelemek için :
/ms list Komutunu uygulayınız.

Nick'inize gelen memoları mail adresine göndermek için :
/ms set forward on Komutunu Uygulayınız. (On : Özelliği aktif kılar - Off : Özelliği Deaktif Yapar)

Nick'inize gelen notların zaman aşımına uğramaması için :
/ms save Numara on Komutunu uygulayınız. (On : Özelliği aktif kılar - Off : Özelliği Deaktif Yapar)

Herhangi bir Nick/ident/host'a sahip olan kullanıcıların size mesaj göndermesini yasaklamak için :
/ms ıgnore add Nick!*@* /Host için : *!*@Host /İdent için : *!İdent@* Komutunu uygulayınız.

Nick'inize gelen memolara herhangi bir limit koymak için :
/ms set limit Sayı Komutunu Uygulayınız. (NOT : En fazla 20 Olabilir)

Nick'inize gelen notlarla ilgili seçenekleri görmek için :
/ms info Komutunu Uygulayınız.

/away den döndüğünüzde onLine oLduğunuzda nickinize uyarı geLmesini istiyorsanız
/ms set notify logon Komutunu UyguLayınız.

MemoLarınızın hem Services tarafından saklanması hemde bir kopyasının mail adresinize gönderilmesini istiyorsanız
/ms set forward copy Komutunu UyguLayınız.