Salı

* Karışık SoruLar

SORU1 -) Status parametresi hangi komutların içinde vardır? Ortak yönleri nelerdir?
CEVAP1 -) STATUS parametresi hem NICKSERV hem de CHANSERV komutları içerisinde yer alan bir parametredir. NICKSERV için STATUS demek bir nickin hatta olup olmadığını, kayıtlı bir nick olup olmadığını, tanıtılıp tanıtılmadığını (identify) ya da nick erişim listesiyle (NICKSERV ACCESS) tanınıp tanınmadığını anlayabilmek demektir. Bu komutu kullandığımızda (/nickserv status nick) karşımıza çıkan sayılardan;
0 = Nickin hatta olmadığını ya da kayıtsız olduğunu gösterir.
1 = Nickin kayıtlı ama tanınmamış (identify edilmemiş) bir nick olduğunu belirtir.
2 = Nickin erişim listesiyle tanındığını gösterir.
3 = Nickin kayıtlı ve tanınmış bir nick olduğunu belirtir.

CHANSERV için STATUS ise bir nickin belirtilen kanaldaki ACCESS seviyesini öğrenmek demektir. Bu komutu kullandığımızda (/chanserv status #kanal nick) belirttiğimiz nickin belirttiğimiz kanaldaki yetkisi (ACCESS) kaç ise o görünür. Ancak nickin kanalda herhangi bir yetkisi yoksa 0, nick kanal founderiyse 1000, nick hatta değilse hata mesajı (error message) cevaplarını alırız. Bu parametrenin ortak yönü ise bir nickin servislere göre durumunu göstermesidir.

*********************************************************

SORU2 -) Nickservin SET SECURE seçeneği ile Chanservin SET SECURE seçeneği arasında nasıl bir ilişki vardır?
CEVAP2 -) Her iki seçenek de nicke eklenen erişim listesi (NICKSERV ACCESS LIST) ile ilgilidir.
Nickservin SET SECURE seçeneğini açtığımızda (/nickserv set secure on) nick belirtmiş olduğu erişim listesinden ağ/sunucuya giriş yapmış olsa bile nickini tanıtmalı yani identify etmelidir.
CHANSERV'in SET SECURE seçeneğini açtığımızda ise nick erişim listesiyle tanınmış olan nickler kanaldaki yetkilerine nicklerini tanıtmadan yani identify etmeden ulaşamazlar. Kısacası her iki seçenek de NICKSERV ACCESS özelliğini deaktif eder

*****************************************************

SORU3 -) Kanalıma içinde x harfi geçenler giremesin ama içinde x harfi geçse bile #zurna kanalında olanlar girebilsin ve kanalımın ban exception listelerini göreyim. Bütün bunları tek bir komutta nasıl yaparım?
CEVAP3 -) Bahsettiğiniz özellikleri tek bir komut ile gerçekleştirebilmek için Kanal kiplerinden +b ve +e kiplerini uygulamamız yeterli olacaktır.
Kanalınıza içinde x harfi geçenler giremesin: /mode #kanalınız +b *x*!*@*
X harfi geçse bile #zurna kanalında olanlar girsin: /mode #kanalınız +e ~c:#zurna
Ban listesini görelim: /mode #kanalınız +b
Exception listesini görelim: /mode #kanalınız +e
Şimdi bütün bu özellikleri tek bir komutta birleştirelim:
/mode #kanalınız +bebe *x*!*@* ~c:#zurna

********************************************************

SORU4 -) "x" ve "y" nickleri kanalımda accessi olan 2 kayıtlı nicktir. bu iki nickin kanalımdaki access seviyelerini öğrenmek için;
/cs status #kanalım "x" yazdığımda cevap olarak 50 almama rağmen
/cs status #kanalım "y" yazdığımda hata (error) mesajı alıyorum. Bunun nedeni nedir?
CEVAP4 -) Birinci sorunun cevabında da belirttiğimiz gibi bir nick online yani hatta değilse hata mesajı (error message) alırsınız. Yani y nicki hatta değildir.


*********************************************************

SORU5 -) Enforce nedir? Ne işe yarar? Enforcer nedir? Ne işe yarar? Ve Enforce ile Enforcer arasında ki benzerlikler nelerdir?
CEVAP5 -) Yine iki işlevli bir parametre ile karşı karşıyayız. Enforce hem CHANSERV SET seçeneği hem de CHANSERV AKICK seçeneğidir. Enforce genel olarak "zorlama" demektir. CHANSERV SET seçeneği olarak Enforce kip (mode) korumasıdır. Kanaldaki opları, voiceları, halfopları ve protectleri korur onları deop, dehalfop, devoice, deprotect yapmamıza izin vermez. AKICK Enforce ise kanalda bulunan AKICK maskelerinin devreye girmesini sağlar. Enforcer ise Nickimizi 60 ya da 20 saniye içerisinde tanıtmadığımızda nickimizin nickserv tarafından alınması ve guestx nickine geçmemizdir


*********************************************************
SORU6 -) Sunucu ile aramda ortalama 10-12 saniye gecikme süresi (lag) var. #xxx kanalına "Bye bye" yazıp kanaldan part ediyorum. Yazdığım bye bye mesajı, sizce kanala gitmişmidir, yoksa part ettiğim için mesaj kanala ulaşmamoş mıdır?
CEVAP6 -) Sunucu ile aranda 10 - 12 saniyelik bir gecikme süresi varsa kanala yazdığın "Bye" mesajı 10-12 saniye sonra kanala ulaşacak ve siz zannettiğinizden 10-12 saniye sonra kanaldan part etmiş olacaksınız.

**********************************************************

SORU7 -) Levels nedir? Ne işe yarar? Hangi özellik olmazsa levels özelliği kullanılamaz?
LEVELS bir CHANSERV özelliğidir. Kanal ile ilgili çeşitli özellikleri yapabilmemize olanak sağlar. LEVELS özelliği CHANSERV'in bir sistemi olan ACCESS özelliğine bağlıdır. ACCESS yerine OP sistemi uygulansaydı LEVELS ayarlarına gerek kalmazdı

***********************************************************
SORU8 -) /Join #Kanal komutu ile kanallara giriş yapılıyor. Fakat ben öyle bir /Join komutu kullanayım ki kanala girmek yerine bulunduğum bütün kanallardan çıksın. Uygulamam gereken /Join komutu nedir? Ör: /partall gibi
CEVAP8 -) Sorduğunuz soru için mIRC üzerinde /help yazıp dizinden /join komutunu araştırdığımızda yazdığınız komutun /join 0 komutu olduğunu görebiliriz. Bu komutun başına ya da sonuna getirilebilecek virgüllü ifadeler bu komutu değiştirmeyecektir.
Örnek: /join 2,0 /join 0,2

************************************************************
SORU9 -) +a kanal kipi IRCD üzerinde /mode komutuyla sadece founder tarafından verilebilmesine rağmen kanalın SERVICES ayarlarına bağlı olarak PROTECT leveline sahip kullanıcılar tarafından /Chanserv protect #kanal nick komutuyla verilebilmektedir. /mode #kanal +a nick komutunun sadece FOUNDER tarafından kullanılabilmesinin mantığı nedir?
CEVAP9 -) Nasıl ki +q kanal kipi IRCD üzerinde sadece founder tarafından verilebiliyorsa +a kipinin de MODE komutu ile sadece founder tarafından verilebilmesi doğaldır. Çünkü MODE ile nasıl ki bir Voice bir başkasına Voice veremiyorsa ya da Bir Halfop bir başkasına Halfop veremiyorsa yani hep bir üst tarafından verilebiliyorsa +a kipinin bir üst kipi +q yani founder protect dediğimiz kiptir. Ancak SERVICES'e baktığımızda PROTECT ve DEPROTECT olmak üzere iki LEVELS görülmektedir. SERVICES kanal founderinden daha üst düzeyde olduğu için SERVICES yoluyla hiç ACCESS'i olmayan birisi bile bir kullanıcıya +a kipi verebilirken MODE komutuyla sadece IRCD'a mesaj yolladığı için +a kipini verebilmesi için bir üst düzeyde yani +q kipini almış bir kullanıcı olması gerekir.

*****************************************************

SORU10 -) WILDCARDS ne demektir? IRCD WILDCARDS ve CLIENT WILDCARDS arasında ne gibi farklar vardır?
CEVAP10 -) WILDCARDS IRCD ve SERVICES üzerinde kullanılan * ? @ ! . , : gibi işaretlerin bütününe verilen genel bir addır. IRCD WILDCARDS yukarıdaki gibi sembollerle ifade edilirken CLIENT WILDCARDS bu sembollerin yanına parametre istemektedir. Örneğin CLIENT üzerinde en çok kullanılan WILDCARDS olan + ve - sembolleri yanlarına harfler geldiğinde komuta göre değişirk görevler üstlenmektedir.

*****************************************************

SORU11 -) RFC 1459; IRC Protocol - RFC 2812; IRC Client Protocol - RFC 2813; IRC Server Protocol gibi protokller esas alınarak hazırlanmış bir IRC Deaomnun kurulu olduğu SERVER üzerinde RAW Numeric cevaplarını görebilmem için kullanabileceğim en basit komut nedir?
CEVAP11 -) Eğer kullandığınız IRC CLIENT mIRC ise /debug @pencereismi komutuyla bir Debug penceresi açabilir ve Raw Numeric cevaplarını o pencerede görebilirsiniz. Ya da bazı sitelerde yer alan Raw Yakalayıcı Addonu kullanabilirsiniz. Tabii eğer CLIENT'iniz bu özelliği destekliyorsa.

*****************************************************

SORU12 -) IRC kodlamalarının (ASCII CASE MAPING) 8 bit üzerine kurulu bir kodlama olmasına rağmen mIRC gibi bazı clientler 16 ve 32 bitlik yapı üzerine kurulmuştur. Bunun nedeni nedir?
CEVAP12 -) IRCD kodlaması demek istemişsin sanırım. Çünkü IRC bir terimdir bu nedenle kodlaması olmaz. Ama IRCD kodlamalarının mIRC kodlamasından farkını soruyorsan şöyle açıklayım: IRCD genelde LINUX - UNIX işletim sistemlerine kurulu olarak çalışan bir yazılım olduğu için ilk başta 8 bit olarak yapılmış ve devamında geliştirilmediği için 8 bit olarak kalmıştır. mIRC ise çıkış itibariyle Windows (3.1 ve 3.11) uyumlu çıktığı için 16 bit olarak sürülmüş ve Windows95'in ortaya çıkmasından sonra 32 bit olarak üretimine devam edilmiştir

******************************************************

SORU13 -) /Whowas nick " Komutunu kullandığımda bazı nickleri 1 saat kadar göstermesine rağmen bazılarını 2 dakika gibi kısa bir sürede kaydını siliyor. Nedeni ne olabilir?
CEVAP13 -) Ağ/Sunucudan ayrılan kullanıcılar için sahte ip dediğimiz fake ip ve kullanıcı bilgileri ağ/sunucu tarafından tutulur.Ve bir süre sonra bu sahte ipler başka kullanıcılara verilmek üzere veritabanından silinir. Kısa süreli tutulmasının nedeni ise ağ/sunucuya giren kullanıcı sayısı arttıkça kişilere verilen sahte ip sayısı artacaktır. Bu yüzden tutulan kullanıcı maskeleri yani hostları başka kullanıcılara verilip kişinin bilgileri kısa sürede silinecektir.

*******************************************************
17-) Bir kullanıcının online olup olmadığını nasıl anlayabiliriz? Aynı zaman da bir kullanıcının away olup olmadığını nasıl anlayabiliriz? ( her ikisi için en az 5 komut nelerdir? )
Online için :
/Whois nick
/who nick
/ison nick
/ns info nick
/privmsg nick mesaj
Away için :
/userhost nick
/whois nick
/ping nick
/msg nick
/who nick

*******************************************************

Soru) Servere bağlanırken kullanılan birinci IRC komutu nedir?
Eğer bir kullanıcı iseniz /nick Eğer bir
Yönetici iseniz /pass


********************************************************
Soru) "/nick yeninick " , " /raw nick yeninick " , " /quote nick yeninick " komutlarini kullanmadan (IRC komutuyla) nickimi nasil değiştirebilirim ?
/!nick yeninick
/:nick yeninick

********************************************************

Soru)Kanalımda "/ctcp,/me,/ame" komutlarının uygulanmasını istemiyorum? Son olarakta fullnamesinde "abc" karakterleri geçen kullanıcıların girmesini istemiyorum? Bu işlevleri gerçekleştirmek için uygulamam gereken komutlar nelerdir?
/mode #kanaladıo +CDb ~q:*abc*

****************************************************
Soru ) "/raw ping nick" komutu ile mIRC CLIENT programımda bulunan /ping nick (/ctcp nick ping) komutları arasında ne gibi farklar vardır?
En büyük fark komut farklılığıdır ..
/ctcp ping nick komutu mirc tabanlı bir client komutu ,
/raw ping nick ise direkt sunucuya yollanan ircd client tabanlı bir komuttur..
/raw ping nick komutunun cevabını sadece pong olarak alırız.. Bu da sunucuya bağlı olduğumuz anlamına gelir..

****************************************************

Soru) CTCP ANICK VERSION JOIN TIMER BAN IGNORE NICK MSG PRIVMSG komutlarından hangileri IRCD hangileri CLIENT tabanlıdır?
tabiki version join nick ve privmsg komutları ircd tabanlidir..

Hiç yorum yok: