Çarşamba

* Hazır KodLar

Bad Nick Kodu

Alt+R basıp Remote ye eklencek Kod aşağıdadır

on @nick:join:#:
{if ($chan == #str_cinsellik)
{ halt }if ($chan == #str_gay)
{ halt }if ($chan == #str_lezbiyen)
{ halt }.mode # +b $nick.kick # $nick Nickiniz şuan kanal seviyesi ile bağdaşmıyor.. Lütfen "/nick yeninickiniz" komutu ile nickiniz değiştirin. }
}


Userse eklencek kodlar:

nick:*_lez*!*@*
nick:*seksi*!*@*
nick:gayy*!*@*
nick:*jigolo*!*@*
nick:*olgun*!*@*


*************************************************************


[ Oto Msg Komutu ]

on 1:JOIN:#:{/msg $nick Mesajınız }

Kanala girenlere Msg gönderir..


**************************************************************

* Ame mesajının heLp kanalına gitmesini engelleme

/alias /ame { if $1 { var %º = 1 while $chan(%º) { if !$istok(#help,$v1,32) { !describe $chan(%º) $1- } inc %º } } }


***************************************************************
* Kanaldaki Nicklerin Renginin Durmadan Değişmesi

/timerx-mas 0 0 /cline $rand(0,15) $chan $rand(1,$nick(#,0))\

iptali :
/timers off

***************************************************************


* OTO ban açımı


on @*:ban:#:{ .timer 1 30 mode # -b $banmask }

Alt+R remoteye kopyalıyorsunuz koduattığınız ban 30 snye sonra kendiliğinden açılıcaktır, zamanı kendinize göre değişebilirsiniz


*****************************************************************

* OTO şifre tanıtımı

on 1:connect:{/nickserv identify şifren

Alt+R basılıp Remoteye kopyalıyorsunuz kodu şifre yazan yere şifrenizi yazıp


******************************************************************

* Help kanalına giren oldumu size uyarı veren kod

on *:JOIN:#kanaladı:{ echo -a $nick Nickli kişi #heLp Kanalına Girdi, Yardım Bekliyor }}

Alt+R basılıp remoteye kopyalanıyor kod


*******************************************************************

* Oto seLamLama Kodu

kanaL geneLinde s.a diyenLerin seLamını aLmak için koLay anLaşılır bir kod. Alt+R basılıp Remote penceresine kopyaLıyorsunuz kodu..

on *:text:*s.a.*:#:{ msg # Aleykum Selam $nick }



* ChanServ KomutLarı

* Chanserv LEVELS KomutLarı

Autovoice : Kanalınıza her giren user'İn OTO +Voice olmasını için :
/cs levels #kanal set autovoice 0 Komutunu uygulayınız. 30 iptal eder

Autohalfop : Kanalınıza her giren user'İn OTO olmasını için :
/cs levels #kanal set autohalfop 0 Komutunu uygulayınız. 40 iptal eder

Autoop :Kanalınıza her giren user'İn OTO @op olmasını için :
/cs levels #kanal set autoop 0 Komutunu uygulayınız. 50 iptal eder

Autoprotect: Kanalınıza her giren user'İn OTO &Sop olmasını için :
/cs levels #kanal set autoprotect 0 Komutunu uygulayınız. 100 iptal eder

Autoq: Kanalınıza her giren user'İn OTO ~Founder olmasını için :
/cs levels #kanal set q 0 Komutunu uygulayınız.

İnvite: Kanalınızda INVITE komutunun kullanılma seviyesini değiştirmek için :
/cs levels #kanal set INVITE Seviye(0-999) Komutunu uygulayınız.

Akick: Kanalınızda AKICK komutunun kullanılma seviyesini değiştirmek için :
/cs levels #kanal set AKICK Seviye(0-999) Komutunu uygulayınız.

SET: Kanalınızda SET komutunun kullanılma seviyesini değiştirmek için :
/cs levels #kanal set set Seviye(0-999) Komutunu uygulayınız.

CLEAR: Kanalınızda CLEAR(temizleme) komutunun kullanılma seviyesini değiştirmek için :
/cs levels #kanal set CLEAR Seviye(0-999) Komutunu uygulayınız.

UNBAN: Kanalınızda UNBAN(Kendi Banını Açabilme) komutunun kullanılma seviyesini değiştirmek için :
/cs levels #kanal set UNBAN Seviye(0-999) Komutunu uygulayınız.

ACC-LİST: Kanalınızda Acc-list(Access Listeleme) komutunun kullanılma seviyesini değiştirmek için :
/cs levels #kanal set ACC-LIST Seviye(0-999) Komutunu uygulayınız.

ACC-CHANGE: Kanalınızda Access(Yetki Yazabilme) komutunun kullanılma seviyesini değiştirmek için :
/cs levels #kanal set ACC-CHANGE Seviye(0-999) Komutunu uygulayınız.

MEMO: Kanalınızda MEMO(Kanala Mesaj) komutunun kullanılma seviyesini değiştirmek için :
/cs levels #kanal set MEMO Seviye(0-999) Komutunu uygulayınız.

OP-DEOP: KanalınızdaOP-DEOP komutunun kullanılma seviyesini değiştirmek için :
/cs levels #kanal set OP-DEOP Seviye(0-999) Komutunu uygulayınız.

STATUS: Kanalınızda STATUS(Erişim Listesine Bakabilme) komutunun kullanılma seviyesini değiştirmek için :
/cs levels #kanal set STATUS Seviye(0-999) Komutunu uygulayınız.

TOPİC: Kanalınızda TOPIC(Kanala Topic) komutunun kullanılma seviyesini değiştirmek için :
/cs levels #kanal set TOPIC Seviye(0-999) Komutunu uygulayınız.

KİCK: Kanalınızda KICK(Kanaldan Atma) komutunun kullanılma seviyesini değiştirmek için :
/cs levels #kanal set KICK Seviye(0-999) Komutunu uygulayınız.

VOİCE: Kanalınızdaki mevcut Voive(+) seviyesini değiştirmek için :
/cs levels #kanal set VOICE Seviye(0-999) Komutunu uygulayınız.

HALFOP: Kanalınızdaki mevcut Halfop(%) seviyesini değiştirmek için :
/cs levels #kanal set HALFOP Seviye(0-999) Komutunu uygulayınız.

PROTECT: Kanalınızdaki mevcut Sop(&) seviyesini değiştirmek için :
/cs levels #kanal set PROTECT Seviye(0-999) Komutunu uygulayınız.

LİST: Kanalınızın LEVELS Ayarlarını listelemek için :
/cs levels #kanal list Komutunu uygulayınız.



***** ***** ***** ***** ***** ***** ***** ***** ***** *****



* Chanserv SET KomutLarı

FOUNDER : Kanal founder'i değiştirmek için :
/cs set #kanal founder nick Komutunu uygulayınız.

PASSWORD: Kanalınızın şifresini değiştirmek için :
/cs set #kanal password yenişifreniz Komutunu uygulayınız.

AÇIKLAMA: Kanalınızın açıklamasını değiştirmek için :
/cs set #kanal desc açıklama komutunu uygulayınız.

URL: Kanalınıza URL(Web Adresi) eklemek için :
/cs set #kanal url Adres Komutunu uygulayınız.

EMAİL: Kanalınıza Email adresi eklemek için :
/cs set #kanal email Adres Komutunu uygulayınız.

ENTRYMSG: Kanalınıza giriş mesajı eklemek için :
/cs set #kanal entrymsg Mesajınız Komutunu uygulayınız.

MLOCK: Kanalınız'da bir modenin devamlı kalmasını(Kayıtlı Olmasını) istiyorsanız :
/cs set #kanal mlock +/-(Mode) Komutunu uygulayınız.

KEEPTOPİC: Kanalınızda'ki topic'İn devamlı hafızada kalması için :
/cs set #kanal keeptopic on Komutunu uygulayınız.(On : Özelliği aktif kılar - Off : Özelliği Deaktif Yapar)

TOPİCLOCK: Kanalınızda'ki topic'i kilitli kalması için :
/cs set #kanal topiclock on Komutunu Uygulayınız. (On : Özelliği aktif kılar - Off : Özelliği Deaktif Yapar)

PRİVATE: Kanalınızı CHANSERV listesinden saklamak için :
/cs set #kanal private on Komutunu uygulayınız. (On : Özelliği aktif kılar - Off : Özelliği Deaktif Yapar)

SECUREOPS: Kanal access'lilerin dışında herhangi bir user'in (OP@) almaması için :
/cs set #kanal secureops on Komutunu Uygulayınız. (On : Özelliği aktif kılar - Off : Özelliği Deaktif Yapar)

RESTRİCTED: Kanalınıza access'lilerin dışında girişi yasaklamak için :
/cs set #kanal restricted on Komutunu uygulayınız. (On : Özelliği aktif kılar - Off : Özelliği Deaktif Yapar)

SECURE: Kanalınızdaki güvenlik fonksiyonlarını aktif hale getirmek için :
/cs set #kanal secure on Komutunu uygulayınız. (On : Özelliği aktif kılar - Off : Özelliği Deaktif Yapar)

LEAVEOPS: Kanalınıza ilk giren user'İn @Op olmasını için :
/cs set #kanal leaveops on Komutunu uygulayınız. (On : Özelliği aktif kılar - Off : Özelliği Deaktif Yapar)

OPNOTİCE: Kanalınızda yetkililer tarafından yapılan (OP,Voice) işlemlerinin yöneticilere notice olarak bildirmek için :
/cs set #kanal opnotice on Komutunu uygulayınız.

ENFORCE: Kanalınızdaki Levels ayarlarının(Autoop/Autovoice) seviyelerini korumak için :
/cs set #kanal enforce on Komutunu uygulayınız. (On : Özelliği aktif kılar - Off : Özelliği Deaktif Yapar)

SUCCESSOR: Kanalınıza 2. bir Founder eklemek için :
/cs set #kanal successor nick Komutunu uygulayınız.


***** ***** ***** ****** ***** ***** ***** ***** ***** ***** *****


* Chanserv DisabLe

/Chanserv Levels #Kanal Dis AutoOp (Levels ile belirtilen AutoOp ları ıptal eder.[@].)

/Chanserv Levels #Kanal Dis AutoHalfOp (Levels ile belirtilen AutoHop ları ıptal eder.[%].)

/Chanserv Levels #Kanal Dis AutoVoice (Levels ile belirtilen AutoVoice leri ıptal eder.[+].)

/Chanserv Levels #Kanal Dis AutoProtect (Kanaldaki Protect i ıptal eder.[&].)

/Chanserv Levels #Kanal Dis Set (Ayarlanan bütün set ayarlarını iptal eder.)

/Chanserv Levels #Kanal Dis Acc-Change (Kanalda access eklemeyi iptal eder.)

/Chanserv Levels #Kanal Dis Acc-List (Kanalın access listesine bakılmasını ıptal eder.)

/Chanserv Levels #Kanal Dis Clear (Kanalda Clear komutunun uygulanmasını kaldırır.)

/Chanserv Levels #Kanal Dis Akick (Kanalda akick eklemeyi kaldırır.)

/Chanserv Levels #Kanal Dis Topic (Kanalın topici iptal eder.Atılan her topici Chanservdeğiştirir.)

/Chanserv Levels #Kanal Dis Ban (Kanalda Ban atılmasını iptal eder.)

/Chanserv Levels #Kanal Dis Unban (Kanalda unban komutunun uygulanmasını iptal eder.)

/Chanserv Levels #Kanal Dis invite (Kanalın invitesini iptal eder.)

/Chanserv Levels #kanal Dis status ( Status Komutunu sadece founder kullanır)


***** ***** ****** ****** ****** ****** ****** ****** ******* ******

* Chanserv Hide

Kanalın Mlock kilidine alınmış Modelerini info bilgisinde gizlergörüntüler
/cs set #kanal hide mlock on-off

Kanal topiğini info bilgisinde gizlergörüntüler
/cs set #kanal hide topic on-off

Kanalın email adresini info bilgilerinden gizlergörüntüler
/cs set #kanal hide email on-off

* HeLper Seçme SoruLarı 3

Soru 1 : Özelimde bulunan 12 kişiye " iyi akşamlar " yazıp sunucudan çıkmak istiyorum. Yalnız 10 saniye içinde Sadece bu mesajıma karşılık veren kullancılara, gönderdiğim " iyi akşamlar " mesajını gönderdikten 10 saniye sonra " teşekkürler " mesajnı yazıp sunucundan hangi komutla çıkabilirim ?
Cevap 1 : //qme iyi akşamlar. /close –m //timer 1 10 /qme Teşekkürler /quit yada //qmsg iyi akşamlar. /close –m //timer 1 10 /qme Teşekkürler /quit

Soru 2 : Alternatif nickimi nasıl değiştirebilirim ?
Cevap 2 : /anick nick

Soru 3 : #Sohbet Kanalının Levels ayarlarının bir kısmı şöyledir. -->> ( Kick : 40) – (acc-list : 40) (akick : 40) – (acc-change : 50). Kanalda access seviyem 40 olmakla birlikte kanalda deop durumundayım. #Sohbet kanalında op olmadan uygunsuz bulunan " sexxi " nickini, banlanmasını sağlayıp " Nickinizi değiştirip kanala ondan sonra girin " mesajı ile atılmasını nasıl sağlayabilirim ?
Cevap 3 : //cs akick #Sohbet add sexxi!*@* Nickinizi değiştirip kanala ondan sonra girin… /cs akick #Sohbet enforce

Soru 4 : Kullanmış olduğum mircde, notice msg larının kırmızı renkte gözükmesi için hangi komutu uygulamam gerekir ?
Cevap 4 : /color notice 4

Soru 5 : #Sohbet, #Oyun ve #Radyo kanallarından, Client tabanlı hangi komutu uyugularsam, bu kanallardan aynı anda çıkmış olurum ?
Cevap 5 : /leave #Sohbet,#Oyun,#Radyo

Soru 6 : a1b2c3 nickini #Muhabbet kanalından 2 dakikalığına banlayıp , "Go Home " mesajı yazdırarak atmak istiyorum. Bunu Client Tabanlı hangi komut ile yapabilirim ?
Cevap 6 : /ban –ku120 #Muhabbet a1b2c3 Go Home

Soru 7 : "/namesx " yapıyorum "NAMESX Unknown command” cevabını alıyorum. Ama sunucu bilgilerine baktığımda " NAMESX ” komutunun var olduğunu görüyorum. Neden sunucu bilgilerine " NAMESX ” yazmışlar ? Bole bir komut varsa nasıl uygulayabilirim ve uygulayacağım bu komut ne işe yarıyor olacak ? Açıklarmısınız.
Cevap 7 : "/namesx " diye bir komut yoktur. Başka şekliyle Komutun asıl kullanımı "/names #kanal " şeklindedir. Bu komut ile kanalda bulunan kullanıcıların, kanalda bulundukları durumları ile listeleme yapabiliyoruz. (sahip olduğu o anki qohva prefixleriyle birlikte.) Sunucu bilgilerine " NAMESX ” in yazılmasının sebebi ise; bir önceki ircd versiyonlarında sadece kanalda bulunan nickler listeniyordu. Yani sahip olduğu prefix ler gözükmüyordu. Bazı ircd versiyonlarında ise kanala ilk girdiği posizyon baz alınıp ona gore listeleme oluyordu. Yani kanal içinde sonradan mode ile aldığı prefixler listelemede göz önünde olmuyordu. Görülüyor ki şimdiki ircd versiyonlarında names komutundaki bu yenilik yüzünden sonuna "X” takısı eklenmiş oluyor.

Soru 8 : Kaç kanala girdiğimi nasıl öğrenebilirim ?
Cevap 8 : ///say $chan(0) yada $chan + tab tuşuna basılarak.

Soru 9 : Hangi ircd tabanlı komutlar ile özelimi herkeze kapatabilirim. ? Sunucudan kopup tekrar bağlanmam durumunda bu komutlar yine aktif olur mu ?
Cevap 9 : /mode nick +D ve /silence + "Sunucudan disconnect olup tekrar girildiği durumda bu komutlar geçerli olmamış olur."

Soru 10 : Kanalımda access yetkisine sahip 15 kişi var. Wildcards karekterlerini ve ignore komutunu kullanmadan, bu 15 kişininde özelime yazmasını nasıl engelleyebilirim ?
Cevap 10 : ignore komutunu kullanamadığımız için bunu anca silence komutu ile yapabiriz. Sunucumuzda silence ye ekleyebildiğimiz maximum nick sayısıda; " /version " komutu yapıldığında "SILENCE=10 "olarak gözükmüş olacaktır. Wilcard karekterlerini kullanamadığımızdan dolayı 15 kişiyide özelinizden engelleyememiş olursunuz.

Soru 11 : "/ajinvite on " yapıp otomatik davet edilmem durumunda, direk davet edilen kanala girmiş oluyorum. Yalnız ayrı ayrı iki serverda bulunduğum için, sadece bir serverda bu ozelliğin aktif olmasını istiyorum. "/ajinvite off " yapmam durumunda ne gibi durumla karşılaşabilirim. Sadece bir serverda otomatik invitenin aktif olması için ne yapmam lazım ?
Cevap 11 : "/ajinvite off " yapılması durumunda bulunduğunuz iki serverda da otomatik invite girişiniz engellenmiş olur. "/ajinvite on " yapıldıktan sonra aktif olmasını istemediğiniz serverda " /ignore –i *!*@* " yaparsanız işleminiz gerçekleşmiş olur.

Soru 12 : Kullanmış olduğum nick üzerinde " /ns set kill immed " komutunu uyguladığım halde, sunucuya kopup tekrar bağlandığımda nick şifremi rahatlıkla girebiliyorum. Bunun nedeni ne olabilir ?
Cevap 12 : Nickinizin kill opsiyonunu pasif hale getirebilecek, nickiniz için access giriş eklenilmiş. Access girişinde aktif olması için secure opsiyonu off durumuna getirilmiş. Yani " /ns set kill immed " komutundan önce nickinizde /ns set secure off ve /ns access add *@* " komutlarını uygulamışsınız.

Soru 13 : " /ns status nick " komutunu uyguladığım nicklerde "0” değerini alan kullanıcıların özelime yazı yazmasını istemiyorum. Bunu nasıl yapabilirim ?
Cevap 13 : /mode nick +R

Soru 14 : Kanalıma sadece h , e, l ve p nicklerinin girmesini istiyorum. Bu 4 nickinde kanaldan banlanıp atılması durumunda " e " nicki hariç diğer 3 nickin girmesini istemiyorum. Kanalımda bulunan " r " nickine voice vererek bunu nasıl yaparım ?
Cevap 14 : /mode #kanal +iIIIIev h e l p e r yada /mode #kanal +iIIIIev h!*@* e!*@* l!*@* p!*@* e!*@* r

Soru 15 : Kayıtlı Turk nicki haricindeki tüm kullanıcıların; kanalımdaki banların hepsini sıfırlamasını, hangi komut satırı ile sağlamış olurum ?
Cevap 15 : //cs levels #kanal set clear 0 /cs access #kanal add Turk -1

Soru 16 : "/ns set kill immed " komutu ile nickimin identify süresini " 0 " yaptım. Kill opsiyonlarında oynama yapmadan, bundan sonra hangi komutları uygursam; sunucuya sonraki girişlerimde, kullanmış olduğum nick online gözüksün ?
Cevap 16 : " /ns set secure off " ve /ns access add *@* " komutları ile bunu sağlamış olursunuz.
Soru 17 : Turk isminde bir timer (zamanlayıcı) açıp, her 1 dakikada kendime otomatik ping atılmasını istiyorum. Fakat uyguluyacağım bu zamanlıyıcının, açmış olacağım diğer server pencerelerinden hangisinde bulunuyorsam o pencerede bu zamanlayıcının çalışır durumda olmasını istiyorum. Bu isteğimi hangi komut satırı ile giderebilirim ?
Cevap 17 : " /timerTurk –i 0 60 /ping $me " yada " /timerTurk –i 0 60 /ctcp $me ping "

Soru 18 : " /who +cnuh-mas #MircTurk *x* *y* *xy* o eurasia.mIRCTurk.com " komutu ile ne yapmış oluruz ?
Cevap 18 : Mircturk kanalında; nickinde x geçen, identinde y geçen, hostundan xy geçen, eurasia.mIRCTurk.com linkinden bağlanmayan ircop ve away olmayan kullanıcıları listelemiş oluruz.

Soru 19 : "/who nick " komutunda cıkan bilgi satırında; belirtmiş olduğum nickin en son girdiği kanalın gözükmemesinin nedenleri neler olabilir ?
Cevap 19 : a- Nick Hiç bir kanala giriş yapmamıştır. b- Bulunmuş olduğu tüm kanallar +s veya +p kipini almıştır. c- nick "/mode nick +p " komutu ile bulunmuş olduğu kanalları gizlemiştir.

Soru 20 : Daha onceden açmış olduğum ve aktif olan 32 adet timer (zamanlayıcı) dan, 20 ’den 29 ‘a kadar olanını nasıl görebilirim ?
Cevap 20 : " /timer2? " komutu ile 20 ’den 29 ‘a kadar olan zamanlıyıcıları listelemiş olurusunuz.

Soru 21 : Kanalımda bulununan yetkisiz Mircturk nickinin, 2,5 dakikalığına nick değiştirmesini ve konuşmasını istemiyorum. Kanalımda bunu tek bir komutla sadece MircTurk nickine nasıl uygularım ?
Cevap 21 : /ban –u150 #kanal MircTurk " Kanalınızda yetkisiz bir nicke ban komutunu uyguladığınızda hem nick değişmesine, hemde konuşmasına engel koymuş olursunuz. "

Soru 22 : Kanalımda " /mode #kanal +f [3c#C2,5j#i2]:10 " komutunu uygulayıp 10 saniye içinde kanalıma 3 ctcp mesajı gonderilmesi halinde 2 dakikalığına +C moduna 10 saniye içinde 5ten fazla giriş olması durumunda kanalı 2 dakikalığına +i moduna geçmesini sağlamış oldum. Birde 10 saniye içinde 4 taneden fazla nick değişimi olmamasını nasıl sağlarım ? Bu ufak eklenti için hangi komutu uygulamam gerekir ?
Cevap 22 : /mode #kanal +f [3c#C2,5j#i2,4n]:10 Açıklama : /mode #kanal +f [4n]:10 yapmamız durumunda bir onceki +f modesile yaptığımız uygulamaların geçerli olmamasını sağlamış oluruz. Bizden istenilen eklentinin ancak bir onceki +f modesi ile yapılan parametreler ile birlikte yapılması gerekir.

Soru 23 : Bulunduğum #Eğitim kanalında yetkili yani accesli olmadığım halde "/mode " komutu ile arkadaşım tarafından koruma (&) verildim. Turk nickli arkadaşımın bana telefon açıp 1-2 saat içinde #Radyo kanalında olacağını bildirmesi sonucu ona bir jest yapmak istedim. Bu jest ise kendisinin kanala girer girmez benim tarafımdan op olmasını sağlamam olacağını düşündüm. Yalnız her girene op değilde sadece ona mahsus olsun istiyorum. Timer komutunu kullanmadan, şu anda bunu nasıl yapabilirim ?
Cevap 23 : /pop 0 #Eğitim turk

Soru 24 : Özelimde buluanan pencereler ve status penceresi hariç, sadece bulunduğum kanallardaki tüm yazılanları nasıl temizlerim ?
Cevap 24 : /clearall –n yada /clear –n

Soru 25 : User sayısı 30 ve kanal ismi 30 harften az olan kanalları en kısa yoldan nasıl listeyebilirim ?
Cevap 25 : /raw list >29,<31,#*,!#??????????????????????????????*>Soru 26 : Client tabanlı hangi komutu uygularsam bulunduğum kanaldaki ban listesini görmüş olurum ?
Cevap 26 : /channel #kanal

Soru 27 : Op olduğum #Help kanalında, sadece bir kullanıcı için iki girişi arasındaki fark en az 12 saniye olsun istiyorum ? Chanserv Set komutuna yetkili olmadığım #Help kanalında, bunu nasıl yapabilirim. ?
Cevap 27 : /mode #help +j 1:12

Soru 28 : ” # " işaretini kullanmadan kanal levels de accessin default değerlerini nasıl öğrenebilirim ?
Cevap 28 : /cs help access levels

Soru 29 : Internet bağlantısının kesildiği veya aşırı derecede zaman aşımına uğradığı zamanlarda " Ping time out " çıkış mesajını alıyorum. Bunu bulunduğum network nasıl anlıyor ? Kısa sürede beni network un dışına atıyor. Nasıl gerçekleşiyor bu durum açıklarmısınız ?
Cevap 29 : Server tarafından her kullanıcıya "ping pong ! " mesajı gönderilir. Yani server kullanıcıya Ping (ordamısın) der ve pong ! (burdayım ) yanıtını almaya çalışır. Servisler bunu her kullancıya " /raw ping nick ” yaparak sağlamış olur. "Ping pong” mesajı her 4-5 dakika arasında bir gönderilir. Ircd, bu sürede kullanıcıdan Pong yanıtını alamazsa " Ping time out " cıkış msg ile kullanıcıyı quit ettiriyor.

Soru 30 : Sunucumuzda "/version " komutunu uygulayarak bir kanalın maximum ban listesinin 150 olduğunu gördüm. Ama bazı durumlarda bu sayının üstüne cıkıldığını gördüm. Hangi nedenler bu sayının üstüne cıkılmasına sebeb olmuştur. ?
Cevap 30 : Kanalda Kısıtlı erişim mevcut olması durumunda, yetkisiz kişilerin kanala girip servisler tarafından atılması durumundan kaynaklanabilir. Akick Listesinde bulunan kişilerin servisler tarafından atılmasından kaynaklanabilir. Kanalın access listesinde -100 ve -999 arasında bulunan kişilerin servisler tarafından atılmasından kaynaklanabilir.

Soru 31 : Kanalımda sadece ilk giren op olabilsin. Ondan sonraki girişlerde bende dahil hiç kimsenin prefix işaretlerinden hiç birini almasını istemiyorum. Yalnız kanal içinde; accessli yani yetkili kişiler chanserv yolu ile kanalda bulunduğu posizyonu alabilsinler. Bunu nasıl yapabilirim ?
Cevap 31 : //cs set #kanal leaveops on /cs levels #kanal dis q /cs levels #kanal dis autoprotect /cs levels #kanal dis autoop /cs levels #kanal dis autohalfop /cs levels #kanal dis autovoice

Soru 32 : Kanalımda 10 saniyede içinde kişi başına 5 msgdan fazla atılmamasını kalıcı bir komutla nasıl gerçekleştiririz ?
Cevap 32 : /cs set #kanal mlock +f 5:10 , /cs set #kanal mlock +f [5t]:10 ve /cs set #kanal mlock +f [5t#k]:10

Soru 33 : Kanalımdaki yetkili kişilerin kanaldaki yetkilerini , sunucuya kendilerini "/identify şifre " komutunu uygulayıp tanıtan kişilerin almasını istiyorum. Bunu nasıl yapabilirim ?
Cevap 33 : /cs set #kanal secure on

Soru 34 : " /ns set info nick " komutunda nick yerine mircturk yazarsam ne gibi bir sonucu alırım ?
Cevap 34 : Nickinizdeki bilgi satırını mircturk olarak değiştirmiş olursunuz.

Soru 35 : Casper nickli kullanıcı, sahibi olduğum kanala giremesin. Ban komutunu uygulamadan (chanserv banlarıda dahil), CasPer nickli kullanıcının kanala girişini nasıl engellerim. Casper Nickli kullanıcı dışında kanalıma herkez bir şekilde girebilsin. Bunu nasıl yapabilirim ?
Cevap 35 : //cs set #kanal mlock +i /cs levels #kanal set invite 0 /cs access #kanal add casper -1 "/cs invite #kanal " yaparak casper nickli kullanıcı haricinde kanala herkez giriş yapabilir. (-1) access ile casper nickli kullanıcının yetkisi kısıtlanmış olur.

Soru 36 : Herhangi bir kullanıcının kullanmış olduğum Mirc in versionunu nasıl öğrenebilir ? Cevap 36 : /ctcp nick version komutu ile öğrenebilir.

Soru 37 : " /who Casper ” komutuna karşılık " * CasPer Hr* :0 ReaL ” bilgisini alıyorum. Bu satır bilgisinde bulunan, 2 adet "*” karekteri neyi ifade ediyor ?
Cevap 37 : Bilgi satırındaki ilk "*” karekterinin anlamı, CasPer nickinin hiç bir kanalda bulunmadığını yada nickine "/mode nick +p” komutunu uygulatıp, bulunmuş olduğu kanalların gözükmemesini sağlamış olmasıdır. Hr in bitişiğindeki "*” karekteri de kendisinin ircop olduğunu bildirir.

Soru 38 : Şifresini unuttuğum nickin düşmesini bekleyip ve görmek amacı ile belli periyotlar arasında (10 günde bir ) aynı nick üzerinden sunucuya bağlandım. 1 ay sonunda şifresini unuttuğum nickin hale düşmediğini gördüm. Bu neden kaynaklanabilir ?
Cevap 38 : Nickinizde daha once uygulamış olduğunuz komutlardan kaynaklanabilir. Bunlar ; /ns set secure off ve /ns access add *@* komutlarıdır. Secure opsiyonu off yaparak nickinize tanımış olduğunuz access girişin aktif olmasını sağlamışsınız. Access girişindeki ident ve host kısmı sınırsız olduğu için herhangi bir ident yada host ile nickinizi sunucuya tanıtmış olduğunuzdan dolayi 10 günde bir nickinizi şifresiz ident etmiş olursunuz.

Soru 39 : #Sohbet , #Zurna ve #Muhabbet kanallarına nick şifremi girdiğim gibi bu kanallara servisler tarafından otomatik girişim sağlansın. Nasıl Yapabilirim ? Bunu Tek bir satırda yapabilirmiyim ? Nasıl ?
Cevap 39 : ///ns ajoin add #Sohbet /ns ajoin add #zurna /ns ajoin add #Muhabbet

Soru 40 : Nickimin url adresini, nickime info komutunu uyguladıklarından görmelerini istemiyorum. Nasıl yaparım ?
Cevap 40 : /ns unset url

Soru 41 : 192.168.44.11 ip adresi ile sunucuya bağlandığımda, sahibi olduğum #ayna kanalındaki yetkilerime , nick şifremi girmeden nasıl sahip olabilirim ?
Cevap 41 : ///ns access add *@192.168.44.11 /cs set #ayna secure off /ns set secure off

Soru 42 : #Sohbet kanalında ki (+qa) kipine sahip kullanıcıları bir komut ile listeleme yapabilirmiyim ? Neden Listelerim ? Neden Listeleyemem ?
Cevap 42 : " //mode #Sohbet +q /mode #Sohbet +a " yada " //mode #Sohbet q /mode #Sohbet a " , "/mode #Sohbet +qa " şeklindeki listelemeyi yapamıyoruz. Ancak iki komut bir satırda bu işlemi gerçekleştirebiliriz.

Soru 43 : Bulunduğum kanalda sunucudaki away olan kullanıcıların listesini alabilirmiyim ? Neden alabilirim ve komut nasıl olur ? Neden listeyememiş olabilirim ?
Cevap 43 : " /who +a " komutu ile sunucuda away modunda bulunan kullanıcıların listesini alabilmeniz için, en az İrcop olmanız gerekir.

Soru 44 : Nickinin içinde x geçen, identinde y geçmeyen, nickinin içinde y geçmeyen, identinde x geçen ve hostu zurna olup #zurna kanalında bulunan kullanıcıları nasıl listelerim ?
Cevap 44 : /who +cnuh-nu #zurna *x* *x* zurna *y* *y*

Soru 45 : Kanalıma " /cs set #ankara mlock +iptKl-nVm 19 ” komutunu uyguladığımda, kanalımda olmayıp kanal dışında bulunan kullanıcı kanalıma mesaj gönderebilir mi ? Neden gönderemez ? veya Nasıl gönderebilir ?
Cevap 45 : Kanal +i modunda olmasına rağmen +K kipi ile Knock komutunun kanala uygulanmasına izin verilmemiştir. Fakat -n modu ile kanal dışında bulunan kullanıcı "/msg #ankara mesaj” şeklinde belirtmiş olduğu mesaj ı kanala gönderebilir.

Soru 46 : Sunucudan kopup tekrar bağlanmam durumunda bile, her 30 saniyede bir Geveze nickine whois çekmek istiyorum. Nasıl yapabilirim ?
Cevap 46 : " /timer -o /whois Geveze " (-o parametresi ile sunucundan kopup tekrar bağlanılması durumunda bile zamanlayıcıyı aktif kılar.)

Soru 47 : "/ison RealName " yaptığımda kendisinin online olmadığını görüyorum. Kendisi online olması durumunda, status penceresinde "Heyyyyy.. RealName Kankan gelmiş..” diye uyarı almak istiyorum. Bu komutun benim serverdan kopup tekrar bağlanmam durumunda bile aktif olmasını istiyorum. Bunu nasıl gerçekleştirebilirim.?
Cevap 47 : /notify RealName Heyyyyy.. RealName Kankan gelmiş..

Soru 48 : Bağlı olduğum 3 server sunucusundan da sadece en az 3 haneli nickler ve en az 4 haneli idente sahip kişiler bana ping atmasını istemiyorum. Nasıl yapabilrim ?
Cevap 48 : //ignore –wt *!*@* /ignore –wtx ???*!????*@*

Soru 49 : " /identify şifre " yaparak otomatik giriş yapabileceğim en fazla kanal sayısı nedir ? Bulunduğum Sunucu, bu kanalların hepsine girişine izin verir mi ? Neden ?
Cevap 49 : Ajoin Listesine eklenebilcek Maximum kanal sayısı 20 tanedir. "/version " yaparak MAXCHANNELS=12 ve CHANLIMIT=#:12 değerleri ile bulunduğumuz sunucuda girilebilecek toplam kanal adedinin 12 olduğunu görebiliriz. Yani 20 kanalının hepsinide girememiş oluruz.

Soru 50 : Bana kimsenin yazmasını istemiyorum ne özelden ne de başka türlü hiç bir mesaj istemiyorum ama bana öyle bir komut verinki serverdan disconnect olup tekrar connect olsam da bu komut aktif olsun. Nasıl yapabilirim ?
Cevap 50 : /ignore *!*@*

* OperServ Komutları

OperServ Komutları
Operserv Raw Komutları:Sadece Root Adminler Kullanabilir.

Zorla nick değiştirme: /os raw svsnick nick nick :0

Zorla kanala sokma: /os raw svsjoin nick #kanal

Whois yazma: /os raw swhois nick: mesaj

Userlerin modelarını değiştirme: /os raw svsmode nick +modelar/-modelar

Servisleri kanala sokma: /os raw :servicesismi join #kanal
Servisleri kanaldan çıkarma: /os raw :servicesismi part #kanal
Servisleri konuşturma: /os raw :servicesismi privmsg #kanal mesaj
Servislere kanalda mode uygulatma: /os raw :servicesismi mode #kanal +modelar/-modelar
Servislerle kick attırma: /os raw :servicesismi kick #kanal nick sebep
Servislere topic attırma: /os raw :servicesismi topic #kanal mesaj Servisler ile op alma: /os raw :servicesismi mode #kanal +o nick
Servisler ile ban koyma: /os raw :servicesismi mode #kanal +b nick

*******

OperServ Komutları (Nick ile ilgili yapılabilecekler)

Nick dondurma: /ns suspend +süre nick sebep
Kaldırma: /ns unsuspend nick
Suspend listesi alma: /ns list * suspended
Nick yasaklama: /ns forbid nick sebep
Kaldırma: /ns dropnick nick
Forbid listesi alma: /ns list * forbidden
Nicki reserve etme: /os sqline add nick sebep
Kaldırma: /os sqline del nick
Sqline listesi alma: /os sqline list
Sqline listesi hakkında bilgi: /os sqline view
Sqline toplam liste: /os sqline count
Nicki zaman aşımından çıkarma: /ns set nick noexpire on
Kaldırma: /ns set nick noexpire off
Noexpire listesi alma: /ns list * noexpire
Nickin auth kodunu görme: /ns getauth nick
Yeni bir authkodu oluşturma nick için: /ns setauth nick
Nickin auth kodunu silme: /ns clearauth nick
Auth kodu girmemiş nickleri listeleme: /ns list * noauth
Şifreli nicklerin listesini alma: /ns list *
Bir nickin şifresini değiştirme: /ns set nick password yenişifre
Nick şifresi öğrenme: /ns getpass nick
Bir nickin ip nosunu görme yolları: /whois nick, /trace nick
Bir nickin memo limitini ayarlama: /ms set limit nick limitsayısı
Nicke shun koyma: /shun nick +süre sebep
Shun listesi alma: /shun

***********

OperServ Komutları (Kanal ile ilgili yapılabilecekler)

Kanal dondurma: /cs suspend +süre #kanal sebep
Kaldırma: /cs unsuspend #kanal
Listesini çıkarma: /cs list * suspended
Kanal yasaklama: /cs forbid #kanal sebep
Kaldırma: /cs drop #kanal
Listesini çıkarma: /cs list * forbidden
Kanal listesi alma: /cs list *
Kanalı zaman aşımından çıkarmak: /cs set #kanal noexpire on
Kaldırma: /cs set #kanal noexpire off
Kanal şifresi öğrenme: /cs getpass #kanal
Kanalın şifresini değiştirme: /cs set #kanal password yenişifre
Kanal modelarını değiştirme: /mode #kanal +modelar/-modelar
Kullanıcıyı kickleme: /kick #kanal nick sebep
Kanaldaki tüm modeları ve kullanıcı modelarını (+o +h +v)temizleme:
/os clearmodes #kanal all

****************
Sunucudan Kişiyi uzaklaştırmanın Yolları

Kill atma: /kill nick sebep
Gline : /gline nick +süre sebep ya da /gline *@ipnosu +süre sebep
Gline kaldırma: /gline -*@ipnosu
KLine: /kline *@ipnosu +süre sebep
kline kaldırma: /kline -*@ipnosu
zLine: /zline *@ipnosu +süre sebep
Zline kaldırma: /zline -*@ipnosu
Akill: /os akill add +süre *@ipnosu sebep
Akill kaldırma: /os akill del *@ipnosu
Bir nicki ve o nicke bağlı cloneları atma: /os killclones nick
Kanaldaki herkesi kickleme: /os clearchan #kanal
Belirtilen hosta limit koyma: /os exception add +süre *@ipnosu sayı(limit) sebep
Belirtilen kanaldaki herkesi Ircoplar hariç uçurma: /os akillchan +süre #kanal sebep Sgline ekleme: /os sgline add +süre *@ipnosu sebep
Sgline kaldırma: /os sgline del *@ipnosu
Szline ekleme: /os szline add +süre *@ipnosu sebep
Szline kaldırma: /os szline del *@ipnosu

***********
OperServ Diğer Komutlar

Tüm sunucuya mesaj gönderme: /os global mesaj
Online operlere mesaj gönderme: /globops mesaj
Oper listesi alma: /os oper list
Admin listesi alma: /os admin list
Bağlı serverların haritasını görme: /os servermap
Logonnews ekleme: /os logonnews add mesaj
Logonnews silme: /os logonnews del mesajnosu/yada all
Logonnews listeleme: /os logonnews list
Opernews ekleme: /os opernews add mesaj
Opernews silme: /os opernews del mesajnosu/yada all
Opernews listeleme: /os opernews list

Services Adminin Services Root yetkilerine erişmesi: /os su şifre(supass)
Servisleri yeniden çalıştırma: /os restart şifre
Oper ekleme: /os oper add nick (Telnetten ekledikten sonra erişimi belirlemek için kullanılır.Sadece Services Adminler Kullanabilir)
Admin ekleme: /os admin add nick(Telnetten ekledikten sonra erişimi belirlemek için kullanılır.Sadece Root admin kullanabilir)
Ağa sahte bir sunucu bağlamak: /os jupe sunucu(serveradı) sebep
Debug Supass ReadonlyKullanımları: /os set debug on/off /os set supass şifre /os set readonly on/off
Servislerin veritabanını güncelleme: /os update yada /os update force
Servislerin veritabının güncellendikden sonra kapanması: /os shutdown
Servisleri kapatma: /os quit
Servicesin konfigürasyon dosyalarini yeniden okumasını sağlamak: /os rehash Kanallarda op olma:
/os mode #kanal +o nick
/samode #kanal +o nick
/mode #kanal +o nick
Bir useri zorla kanala sokma: /sajoin nick #kanal
Zorla çıkarma: /sapart nick #kanal
Operin kendine ident host name yapması:
/setident yeniident
/sethost yenihost
/setname yeniname
Baskasına yapılması:
/chgident nick yeniident
/chghost nick yenihost
/chgname nick yeniname
Aynı ipden bağlananları bulma: /who +h ip
Bir ipden giren kişileri listeleme: mesela 4 kişinin bağlandı bir ip:/clones 4
Sunucunun kullanımı ile ilgili bilgi alma: /stats c,n,o,k,m vs vs
Oper sifresi girme: /oper nick şifre

* GünceL Proxy Listesi

Socks4 IRC proxy
******************
68.193.205.196:7016
68.91.131.80:28373
68.123.5.139:4377
24.129.211.224:7286
172.143.75.134:1080
221.15.53.108:2222
221.135.209.206:6052
220.125.248.242:4114
219.136.240.231:1080
218.77.59.230:1080

201.1.150.130:1080
24.21.13.112:60498
71.12.188.174:45757
220.93.164.130:4769
59.165.1.204:1080
190.1.12.48:1080
68.88.212.155:58
69.234.44.98:1080
72.28.14.96:4744
68.113.127.8:5379

***************************
Socks5 IRC proxy
*******************
67.164.52.108:12091
24.129.211.224:7286
89.139.121.130:16571
82.240.216.147:5672
201.1.150.130:1080
221.15.53.108:2222
221.135.209.206:6052
219.136.240.231:1080
216.208.153.101:1398
210.105.70.232:36949


201.1.150.130:1080
220.93.164.130:4769
75.4.224.141:10660
24.60.154.183:7878
24.21.13.112:60498
72.28.14.96:4744
75.2.57.76:48975
75.40.144.139:55133
75.32.54.50:44817
69.92.179.101:5419

Salı

* Karışık SoruLar

SORU1 -) Status parametresi hangi komutların içinde vardır? Ortak yönleri nelerdir?
CEVAP1 -) STATUS parametresi hem NICKSERV hem de CHANSERV komutları içerisinde yer alan bir parametredir. NICKSERV için STATUS demek bir nickin hatta olup olmadığını, kayıtlı bir nick olup olmadığını, tanıtılıp tanıtılmadığını (identify) ya da nick erişim listesiyle (NICKSERV ACCESS) tanınıp tanınmadığını anlayabilmek demektir. Bu komutu kullandığımızda (/nickserv status nick) karşımıza çıkan sayılardan;
0 = Nickin hatta olmadığını ya da kayıtsız olduğunu gösterir.
1 = Nickin kayıtlı ama tanınmamış (identify edilmemiş) bir nick olduğunu belirtir.
2 = Nickin erişim listesiyle tanındığını gösterir.
3 = Nickin kayıtlı ve tanınmış bir nick olduğunu belirtir.

CHANSERV için STATUS ise bir nickin belirtilen kanaldaki ACCESS seviyesini öğrenmek demektir. Bu komutu kullandığımızda (/chanserv status #kanal nick) belirttiğimiz nickin belirttiğimiz kanaldaki yetkisi (ACCESS) kaç ise o görünür. Ancak nickin kanalda herhangi bir yetkisi yoksa 0, nick kanal founderiyse 1000, nick hatta değilse hata mesajı (error message) cevaplarını alırız. Bu parametrenin ortak yönü ise bir nickin servislere göre durumunu göstermesidir.

*********************************************************

SORU2 -) Nickservin SET SECURE seçeneği ile Chanservin SET SECURE seçeneği arasında nasıl bir ilişki vardır?
CEVAP2 -) Her iki seçenek de nicke eklenen erişim listesi (NICKSERV ACCESS LIST) ile ilgilidir.
Nickservin SET SECURE seçeneğini açtığımızda (/nickserv set secure on) nick belirtmiş olduğu erişim listesinden ağ/sunucuya giriş yapmış olsa bile nickini tanıtmalı yani identify etmelidir.
CHANSERV'in SET SECURE seçeneğini açtığımızda ise nick erişim listesiyle tanınmış olan nickler kanaldaki yetkilerine nicklerini tanıtmadan yani identify etmeden ulaşamazlar. Kısacası her iki seçenek de NICKSERV ACCESS özelliğini deaktif eder

*****************************************************

SORU3 -) Kanalıma içinde x harfi geçenler giremesin ama içinde x harfi geçse bile #zurna kanalında olanlar girebilsin ve kanalımın ban exception listelerini göreyim. Bütün bunları tek bir komutta nasıl yaparım?
CEVAP3 -) Bahsettiğiniz özellikleri tek bir komut ile gerçekleştirebilmek için Kanal kiplerinden +b ve +e kiplerini uygulamamız yeterli olacaktır.
Kanalınıza içinde x harfi geçenler giremesin: /mode #kanalınız +b *x*!*@*
X harfi geçse bile #zurna kanalında olanlar girsin: /mode #kanalınız +e ~c:#zurna
Ban listesini görelim: /mode #kanalınız +b
Exception listesini görelim: /mode #kanalınız +e
Şimdi bütün bu özellikleri tek bir komutta birleştirelim:
/mode #kanalınız +bebe *x*!*@* ~c:#zurna

********************************************************

SORU4 -) "x" ve "y" nickleri kanalımda accessi olan 2 kayıtlı nicktir. bu iki nickin kanalımdaki access seviyelerini öğrenmek için;
/cs status #kanalım "x" yazdığımda cevap olarak 50 almama rağmen
/cs status #kanalım "y" yazdığımda hata (error) mesajı alıyorum. Bunun nedeni nedir?
CEVAP4 -) Birinci sorunun cevabında da belirttiğimiz gibi bir nick online yani hatta değilse hata mesajı (error message) alırsınız. Yani y nicki hatta değildir.


*********************************************************

SORU5 -) Enforce nedir? Ne işe yarar? Enforcer nedir? Ne işe yarar? Ve Enforce ile Enforcer arasında ki benzerlikler nelerdir?
CEVAP5 -) Yine iki işlevli bir parametre ile karşı karşıyayız. Enforce hem CHANSERV SET seçeneği hem de CHANSERV AKICK seçeneğidir. Enforce genel olarak "zorlama" demektir. CHANSERV SET seçeneği olarak Enforce kip (mode) korumasıdır. Kanaldaki opları, voiceları, halfopları ve protectleri korur onları deop, dehalfop, devoice, deprotect yapmamıza izin vermez. AKICK Enforce ise kanalda bulunan AKICK maskelerinin devreye girmesini sağlar. Enforcer ise Nickimizi 60 ya da 20 saniye içerisinde tanıtmadığımızda nickimizin nickserv tarafından alınması ve guestx nickine geçmemizdir


*********************************************************
SORU6 -) Sunucu ile aramda ortalama 10-12 saniye gecikme süresi (lag) var. #xxx kanalına "Bye bye" yazıp kanaldan part ediyorum. Yazdığım bye bye mesajı, sizce kanala gitmişmidir, yoksa part ettiğim için mesaj kanala ulaşmamoş mıdır?
CEVAP6 -) Sunucu ile aranda 10 - 12 saniyelik bir gecikme süresi varsa kanala yazdığın "Bye" mesajı 10-12 saniye sonra kanala ulaşacak ve siz zannettiğinizden 10-12 saniye sonra kanaldan part etmiş olacaksınız.

**********************************************************

SORU7 -) Levels nedir? Ne işe yarar? Hangi özellik olmazsa levels özelliği kullanılamaz?
LEVELS bir CHANSERV özelliğidir. Kanal ile ilgili çeşitli özellikleri yapabilmemize olanak sağlar. LEVELS özelliği CHANSERV'in bir sistemi olan ACCESS özelliğine bağlıdır. ACCESS yerine OP sistemi uygulansaydı LEVELS ayarlarına gerek kalmazdı

***********************************************************
SORU8 -) /Join #Kanal komutu ile kanallara giriş yapılıyor. Fakat ben öyle bir /Join komutu kullanayım ki kanala girmek yerine bulunduğum bütün kanallardan çıksın. Uygulamam gereken /Join komutu nedir? Ör: /partall gibi
CEVAP8 -) Sorduğunuz soru için mIRC üzerinde /help yazıp dizinden /join komutunu araştırdığımızda yazdığınız komutun /join 0 komutu olduğunu görebiliriz. Bu komutun başına ya da sonuna getirilebilecek virgüllü ifadeler bu komutu değiştirmeyecektir.
Örnek: /join 2,0 /join 0,2

************************************************************
SORU9 -) +a kanal kipi IRCD üzerinde /mode komutuyla sadece founder tarafından verilebilmesine rağmen kanalın SERVICES ayarlarına bağlı olarak PROTECT leveline sahip kullanıcılar tarafından /Chanserv protect #kanal nick komutuyla verilebilmektedir. /mode #kanal +a nick komutunun sadece FOUNDER tarafından kullanılabilmesinin mantığı nedir?
CEVAP9 -) Nasıl ki +q kanal kipi IRCD üzerinde sadece founder tarafından verilebiliyorsa +a kipinin de MODE komutu ile sadece founder tarafından verilebilmesi doğaldır. Çünkü MODE ile nasıl ki bir Voice bir başkasına Voice veremiyorsa ya da Bir Halfop bir başkasına Halfop veremiyorsa yani hep bir üst tarafından verilebiliyorsa +a kipinin bir üst kipi +q yani founder protect dediğimiz kiptir. Ancak SERVICES'e baktığımızda PROTECT ve DEPROTECT olmak üzere iki LEVELS görülmektedir. SERVICES kanal founderinden daha üst düzeyde olduğu için SERVICES yoluyla hiç ACCESS'i olmayan birisi bile bir kullanıcıya +a kipi verebilirken MODE komutuyla sadece IRCD'a mesaj yolladığı için +a kipini verebilmesi için bir üst düzeyde yani +q kipini almış bir kullanıcı olması gerekir.

*****************************************************

SORU10 -) WILDCARDS ne demektir? IRCD WILDCARDS ve CLIENT WILDCARDS arasında ne gibi farklar vardır?
CEVAP10 -) WILDCARDS IRCD ve SERVICES üzerinde kullanılan * ? @ ! . , : gibi işaretlerin bütününe verilen genel bir addır. IRCD WILDCARDS yukarıdaki gibi sembollerle ifade edilirken CLIENT WILDCARDS bu sembollerin yanına parametre istemektedir. Örneğin CLIENT üzerinde en çok kullanılan WILDCARDS olan + ve - sembolleri yanlarına harfler geldiğinde komuta göre değişirk görevler üstlenmektedir.

*****************************************************

SORU11 -) RFC 1459; IRC Protocol - RFC 2812; IRC Client Protocol - RFC 2813; IRC Server Protocol gibi protokller esas alınarak hazırlanmış bir IRC Deaomnun kurulu olduğu SERVER üzerinde RAW Numeric cevaplarını görebilmem için kullanabileceğim en basit komut nedir?
CEVAP11 -) Eğer kullandığınız IRC CLIENT mIRC ise /debug @pencereismi komutuyla bir Debug penceresi açabilir ve Raw Numeric cevaplarını o pencerede görebilirsiniz. Ya da bazı sitelerde yer alan Raw Yakalayıcı Addonu kullanabilirsiniz. Tabii eğer CLIENT'iniz bu özelliği destekliyorsa.

*****************************************************

SORU12 -) IRC kodlamalarının (ASCII CASE MAPING) 8 bit üzerine kurulu bir kodlama olmasına rağmen mIRC gibi bazı clientler 16 ve 32 bitlik yapı üzerine kurulmuştur. Bunun nedeni nedir?
CEVAP12 -) IRCD kodlaması demek istemişsin sanırım. Çünkü IRC bir terimdir bu nedenle kodlaması olmaz. Ama IRCD kodlamalarının mIRC kodlamasından farkını soruyorsan şöyle açıklayım: IRCD genelde LINUX - UNIX işletim sistemlerine kurulu olarak çalışan bir yazılım olduğu için ilk başta 8 bit olarak yapılmış ve devamında geliştirilmediği için 8 bit olarak kalmıştır. mIRC ise çıkış itibariyle Windows (3.1 ve 3.11) uyumlu çıktığı için 16 bit olarak sürülmüş ve Windows95'in ortaya çıkmasından sonra 32 bit olarak üretimine devam edilmiştir

******************************************************

SORU13 -) /Whowas nick " Komutunu kullandığımda bazı nickleri 1 saat kadar göstermesine rağmen bazılarını 2 dakika gibi kısa bir sürede kaydını siliyor. Nedeni ne olabilir?
CEVAP13 -) Ağ/Sunucudan ayrılan kullanıcılar için sahte ip dediğimiz fake ip ve kullanıcı bilgileri ağ/sunucu tarafından tutulur.Ve bir süre sonra bu sahte ipler başka kullanıcılara verilmek üzere veritabanından silinir. Kısa süreli tutulmasının nedeni ise ağ/sunucuya giren kullanıcı sayısı arttıkça kişilere verilen sahte ip sayısı artacaktır. Bu yüzden tutulan kullanıcı maskeleri yani hostları başka kullanıcılara verilip kişinin bilgileri kısa sürede silinecektir.

*******************************************************
17-) Bir kullanıcının online olup olmadığını nasıl anlayabiliriz? Aynı zaman da bir kullanıcının away olup olmadığını nasıl anlayabiliriz? ( her ikisi için en az 5 komut nelerdir? )
Online için :
/Whois nick
/who nick
/ison nick
/ns info nick
/privmsg nick mesaj
Away için :
/userhost nick
/whois nick
/ping nick
/msg nick
/who nick

*******************************************************

Soru) Servere bağlanırken kullanılan birinci IRC komutu nedir?
Eğer bir kullanıcı iseniz /nick Eğer bir
Yönetici iseniz /pass


********************************************************
Soru) "/nick yeninick " , " /raw nick yeninick " , " /quote nick yeninick " komutlarini kullanmadan (IRC komutuyla) nickimi nasil değiştirebilirim ?
/!nick yeninick
/:nick yeninick

********************************************************

Soru)Kanalımda "/ctcp,/me,/ame" komutlarının uygulanmasını istemiyorum? Son olarakta fullnamesinde "abc" karakterleri geçen kullanıcıların girmesini istemiyorum? Bu işlevleri gerçekleştirmek için uygulamam gereken komutlar nelerdir?
/mode #kanaladıo +CDb ~q:*abc*

****************************************************
Soru ) "/raw ping nick" komutu ile mIRC CLIENT programımda bulunan /ping nick (/ctcp nick ping) komutları arasında ne gibi farklar vardır?
En büyük fark komut farklılığıdır ..
/ctcp ping nick komutu mirc tabanlı bir client komutu ,
/raw ping nick ise direkt sunucuya yollanan ircd client tabanlı bir komuttur..
/raw ping nick komutunun cevabını sadece pong olarak alırız.. Bu da sunucuya bağlı olduğumuz anlamına gelir..

****************************************************

Soru) CTCP ANICK VERSION JOIN TIMER BAN IGNORE NICK MSG PRIVMSG komutlarından hangileri IRCD hangileri CLIENT tabanlıdır?
tabiki version join nick ve privmsg komutları ircd tabanlidir..

* HeLper Seçme SoruLarı 4

* Akick ve Access içerikLi SoruLar

Akick içerikli sorular:
Soru 1: Berkant nickini nasıl akicke alabilirim?
Cevap: /chanserv akick #kanal add Berkant!*@*

Soru 2: Helper ident’ini akicke almak istiyorum. Komutu nedir?
Cevap: /chanserv akick #kanal add *!Helper@*

Soru 3: Whois bilgileri verilen Berkant nickli kişiyi ip adresinden akicke almak istiyorum. Komut nedir?
Cevap: /chanserv akick #kanal add *!*@195.175.189.ZurnaNet-4533*

Soru 4: Yedi haneli nicklerin kanalıma girmesini istemiyorum. Komutu nedir?
Cevap: /chanserv akick #kanal add ???????!*@*

Soru 5: “b” harfi ile başlayan nickleri akicke almak istiyorum. Komutu nedir?
Cevap: /chanserv akick #kanal add b*!*@*

Soru 6: “t” harfi ile biten nickleri akicke almak istiyorum. Komutu nedir?
Cevap: /chanserv akick #kanal add *t!*@*

Soru 7: İçerisinde “sex” kelimesi içeren nickleri (sexi_founder, lezsex, 18_sex_f gibi) akicke almak istiyorum. Komutu nedir?
Cevap: /chanserv akick #kanal add *sex*!*@*

Soru 8: Akickte olduğum bir kanala nasıl giriş yapabilirim?
Cevap: Farklı bir nickle kanala girip kanal içinde akickli nickine geçebilirsiniz.

Soru 9: Kanalıma bir kişi girdi. Sonra nick' ini değiştirdi. Bir de baktım ki akicke aldığım birisi. Akick de girişlerde etkin oluyor. Akick'i nasıl aktif edebilirim o anda?
Cevap: /chanserv akick #kanal enforce

Soru 10: Kanalıma nicki ''b'' ile başlayıp ''t'' ile biten toplam 5 harfli nicklerin; ident’inde ''sex'' kelimesi bulunan ve IP adresi 195 ile başlayan kişilerin girmesini istemiyorum. Komut nedir?Cevap: /chanserv akick #kanal add b???t!*sex*@195*

******************************************************
******************************************************

Access içerikli sorular:
Soru 1: Kanalımın access listesinde bulunan ve “b” harfi ile başlayan nickleri listelemek istiyorum. Komutu nedir?
Cevap: /chanserv access #kanal list b*

Soru 2: Kanalımın access listesinde bulunan ve “t” harfi ile biten nickleri listelemek istiyorum. Komutu nedir?
Cevap: /chanserv access #kanal list *t

Soru 3: Kanalımın access listesindeki “b” ile başlayan ve “t” ile biten nickleri listelemek istiyorum. Komutu nedir?
Cevap: /chanserv access #kanal list b*n

Soru 4: Kanalımın access listesindeki Berkant nickli kişiye kimin access yazdığını görmek istiyorum. Komutu nedir?
Cevap: /chanserv access #kanal list Berkant

Soru 5: Kanalımın access listesine ben (founder) hariç hiç kimsenin bakmasını istemiyorum. Komutu nedir?
Cevap: /chanserv levels #kanal dis acc-list

Soru 6: Kanalımın access listesine sadece 9999 access’li nicklerin bakabilmesini istiyorum. Komutu nedir?
Cevap: /chanserv levels #kanal set acc-list 9999

Soru 7: Kanalımda ben (founder) hariç hiç kimsenin access yazmasını istemiyorum. Komutu nedir?
Cevap: /chanserv levels #kanal dis acc-change

Soru 8: Kanalımda sadece 9999 access’li kişilerin access yazabilmesini istiyorum. Komutu nedir?
Cevap: /chanserv levels #kanal set acc-change 9999

Soru 9: Kanalıma sadece accessi olanların giriş yapabilmesini istiyorum. Komutu nedir?Cevap: /chanserv set #kanal restricted on

Soru 10: Berkant nickine access eklemek istiyorum. Ancak bu eklediğim access Berkant nickli kişiye op vermeyecek, kanaldan ATACAK. Bu mümkün mü? Mümkünse komutu nedir?
Cevap: /chanserv access #kanal add Berkant -1