Çarşamba

* HeLper Seçme SoruLarı 3

Soru 1 : Özelimde bulunan 12 kişiye " iyi akşamlar " yazıp sunucudan çıkmak istiyorum. Yalnız 10 saniye içinde Sadece bu mesajıma karşılık veren kullancılara, gönderdiğim " iyi akşamlar " mesajını gönderdikten 10 saniye sonra " teşekkürler " mesajnı yazıp sunucundan hangi komutla çıkabilirim ?
Cevap 1 : //qme iyi akşamlar. /close –m //timer 1 10 /qme Teşekkürler /quit yada //qmsg iyi akşamlar. /close –m //timer 1 10 /qme Teşekkürler /quit

Soru 2 : Alternatif nickimi nasıl değiştirebilirim ?
Cevap 2 : /anick nick

Soru 3 : #Sohbet Kanalının Levels ayarlarının bir kısmı şöyledir. -->> ( Kick : 40) – (acc-list : 40) (akick : 40) – (acc-change : 50). Kanalda access seviyem 40 olmakla birlikte kanalda deop durumundayım. #Sohbet kanalında op olmadan uygunsuz bulunan " sexxi " nickini, banlanmasını sağlayıp " Nickinizi değiştirip kanala ondan sonra girin " mesajı ile atılmasını nasıl sağlayabilirim ?
Cevap 3 : //cs akick #Sohbet add sexxi!*@* Nickinizi değiştirip kanala ondan sonra girin… /cs akick #Sohbet enforce

Soru 4 : Kullanmış olduğum mircde, notice msg larının kırmızı renkte gözükmesi için hangi komutu uygulamam gerekir ?
Cevap 4 : /color notice 4

Soru 5 : #Sohbet, #Oyun ve #Radyo kanallarından, Client tabanlı hangi komutu uyugularsam, bu kanallardan aynı anda çıkmış olurum ?
Cevap 5 : /leave #Sohbet,#Oyun,#Radyo

Soru 6 : a1b2c3 nickini #Muhabbet kanalından 2 dakikalığına banlayıp , "Go Home " mesajı yazdırarak atmak istiyorum. Bunu Client Tabanlı hangi komut ile yapabilirim ?
Cevap 6 : /ban –ku120 #Muhabbet a1b2c3 Go Home

Soru 7 : "/namesx " yapıyorum "NAMESX Unknown command” cevabını alıyorum. Ama sunucu bilgilerine baktığımda " NAMESX ” komutunun var olduğunu görüyorum. Neden sunucu bilgilerine " NAMESX ” yazmışlar ? Bole bir komut varsa nasıl uygulayabilirim ve uygulayacağım bu komut ne işe yarıyor olacak ? Açıklarmısınız.
Cevap 7 : "/namesx " diye bir komut yoktur. Başka şekliyle Komutun asıl kullanımı "/names #kanal " şeklindedir. Bu komut ile kanalda bulunan kullanıcıların, kanalda bulundukları durumları ile listeleme yapabiliyoruz. (sahip olduğu o anki qohva prefixleriyle birlikte.) Sunucu bilgilerine " NAMESX ” in yazılmasının sebebi ise; bir önceki ircd versiyonlarında sadece kanalda bulunan nickler listeniyordu. Yani sahip olduğu prefix ler gözükmüyordu. Bazı ircd versiyonlarında ise kanala ilk girdiği posizyon baz alınıp ona gore listeleme oluyordu. Yani kanal içinde sonradan mode ile aldığı prefixler listelemede göz önünde olmuyordu. Görülüyor ki şimdiki ircd versiyonlarında names komutundaki bu yenilik yüzünden sonuna "X” takısı eklenmiş oluyor.

Soru 8 : Kaç kanala girdiğimi nasıl öğrenebilirim ?
Cevap 8 : ///say $chan(0) yada $chan + tab tuşuna basılarak.

Soru 9 : Hangi ircd tabanlı komutlar ile özelimi herkeze kapatabilirim. ? Sunucudan kopup tekrar bağlanmam durumunda bu komutlar yine aktif olur mu ?
Cevap 9 : /mode nick +D ve /silence + "Sunucudan disconnect olup tekrar girildiği durumda bu komutlar geçerli olmamış olur."

Soru 10 : Kanalımda access yetkisine sahip 15 kişi var. Wildcards karekterlerini ve ignore komutunu kullanmadan, bu 15 kişininde özelime yazmasını nasıl engelleyebilirim ?
Cevap 10 : ignore komutunu kullanamadığımız için bunu anca silence komutu ile yapabiriz. Sunucumuzda silence ye ekleyebildiğimiz maximum nick sayısıda; " /version " komutu yapıldığında "SILENCE=10 "olarak gözükmüş olacaktır. Wilcard karekterlerini kullanamadığımızdan dolayı 15 kişiyide özelinizden engelleyememiş olursunuz.

Soru 11 : "/ajinvite on " yapıp otomatik davet edilmem durumunda, direk davet edilen kanala girmiş oluyorum. Yalnız ayrı ayrı iki serverda bulunduğum için, sadece bir serverda bu ozelliğin aktif olmasını istiyorum. "/ajinvite off " yapmam durumunda ne gibi durumla karşılaşabilirim. Sadece bir serverda otomatik invitenin aktif olması için ne yapmam lazım ?
Cevap 11 : "/ajinvite off " yapılması durumunda bulunduğunuz iki serverda da otomatik invite girişiniz engellenmiş olur. "/ajinvite on " yapıldıktan sonra aktif olmasını istemediğiniz serverda " /ignore –i *!*@* " yaparsanız işleminiz gerçekleşmiş olur.

Soru 12 : Kullanmış olduğum nick üzerinde " /ns set kill immed " komutunu uyguladığım halde, sunucuya kopup tekrar bağlandığımda nick şifremi rahatlıkla girebiliyorum. Bunun nedeni ne olabilir ?
Cevap 12 : Nickinizin kill opsiyonunu pasif hale getirebilecek, nickiniz için access giriş eklenilmiş. Access girişinde aktif olması için secure opsiyonu off durumuna getirilmiş. Yani " /ns set kill immed " komutundan önce nickinizde /ns set secure off ve /ns access add *@* " komutlarını uygulamışsınız.

Soru 13 : " /ns status nick " komutunu uyguladığım nicklerde "0” değerini alan kullanıcıların özelime yazı yazmasını istemiyorum. Bunu nasıl yapabilirim ?
Cevap 13 : /mode nick +R

Soru 14 : Kanalıma sadece h , e, l ve p nicklerinin girmesini istiyorum. Bu 4 nickinde kanaldan banlanıp atılması durumunda " e " nicki hariç diğer 3 nickin girmesini istemiyorum. Kanalımda bulunan " r " nickine voice vererek bunu nasıl yaparım ?
Cevap 14 : /mode #kanal +iIIIIev h e l p e r yada /mode #kanal +iIIIIev h!*@* e!*@* l!*@* p!*@* e!*@* r

Soru 15 : Kayıtlı Turk nicki haricindeki tüm kullanıcıların; kanalımdaki banların hepsini sıfırlamasını, hangi komut satırı ile sağlamış olurum ?
Cevap 15 : //cs levels #kanal set clear 0 /cs access #kanal add Turk -1

Soru 16 : "/ns set kill immed " komutu ile nickimin identify süresini " 0 " yaptım. Kill opsiyonlarında oynama yapmadan, bundan sonra hangi komutları uygursam; sunucuya sonraki girişlerimde, kullanmış olduğum nick online gözüksün ?
Cevap 16 : " /ns set secure off " ve /ns access add *@* " komutları ile bunu sağlamış olursunuz.
Soru 17 : Turk isminde bir timer (zamanlayıcı) açıp, her 1 dakikada kendime otomatik ping atılmasını istiyorum. Fakat uyguluyacağım bu zamanlıyıcının, açmış olacağım diğer server pencerelerinden hangisinde bulunuyorsam o pencerede bu zamanlayıcının çalışır durumda olmasını istiyorum. Bu isteğimi hangi komut satırı ile giderebilirim ?
Cevap 17 : " /timerTurk –i 0 60 /ping $me " yada " /timerTurk –i 0 60 /ctcp $me ping "

Soru 18 : " /who +cnuh-mas #MircTurk *x* *y* *xy* o eurasia.mIRCTurk.com " komutu ile ne yapmış oluruz ?
Cevap 18 : Mircturk kanalında; nickinde x geçen, identinde y geçen, hostundan xy geçen, eurasia.mIRCTurk.com linkinden bağlanmayan ircop ve away olmayan kullanıcıları listelemiş oluruz.

Soru 19 : "/who nick " komutunda cıkan bilgi satırında; belirtmiş olduğum nickin en son girdiği kanalın gözükmemesinin nedenleri neler olabilir ?
Cevap 19 : a- Nick Hiç bir kanala giriş yapmamıştır. b- Bulunmuş olduğu tüm kanallar +s veya +p kipini almıştır. c- nick "/mode nick +p " komutu ile bulunmuş olduğu kanalları gizlemiştir.

Soru 20 : Daha onceden açmış olduğum ve aktif olan 32 adet timer (zamanlayıcı) dan, 20 ’den 29 ‘a kadar olanını nasıl görebilirim ?
Cevap 20 : " /timer2? " komutu ile 20 ’den 29 ‘a kadar olan zamanlıyıcıları listelemiş olurusunuz.

Soru 21 : Kanalımda bulununan yetkisiz Mircturk nickinin, 2,5 dakikalığına nick değiştirmesini ve konuşmasını istemiyorum. Kanalımda bunu tek bir komutla sadece MircTurk nickine nasıl uygularım ?
Cevap 21 : /ban –u150 #kanal MircTurk " Kanalınızda yetkisiz bir nicke ban komutunu uyguladığınızda hem nick değişmesine, hemde konuşmasına engel koymuş olursunuz. "

Soru 22 : Kanalımda " /mode #kanal +f [3c#C2,5j#i2]:10 " komutunu uygulayıp 10 saniye içinde kanalıma 3 ctcp mesajı gonderilmesi halinde 2 dakikalığına +C moduna 10 saniye içinde 5ten fazla giriş olması durumunda kanalı 2 dakikalığına +i moduna geçmesini sağlamış oldum. Birde 10 saniye içinde 4 taneden fazla nick değişimi olmamasını nasıl sağlarım ? Bu ufak eklenti için hangi komutu uygulamam gerekir ?
Cevap 22 : /mode #kanal +f [3c#C2,5j#i2,4n]:10 Açıklama : /mode #kanal +f [4n]:10 yapmamız durumunda bir onceki +f modesile yaptığımız uygulamaların geçerli olmamasını sağlamış oluruz. Bizden istenilen eklentinin ancak bir onceki +f modesi ile yapılan parametreler ile birlikte yapılması gerekir.

Soru 23 : Bulunduğum #Eğitim kanalında yetkili yani accesli olmadığım halde "/mode " komutu ile arkadaşım tarafından koruma (&) verildim. Turk nickli arkadaşımın bana telefon açıp 1-2 saat içinde #Radyo kanalında olacağını bildirmesi sonucu ona bir jest yapmak istedim. Bu jest ise kendisinin kanala girer girmez benim tarafımdan op olmasını sağlamam olacağını düşündüm. Yalnız her girene op değilde sadece ona mahsus olsun istiyorum. Timer komutunu kullanmadan, şu anda bunu nasıl yapabilirim ?
Cevap 23 : /pop 0 #Eğitim turk

Soru 24 : Özelimde buluanan pencereler ve status penceresi hariç, sadece bulunduğum kanallardaki tüm yazılanları nasıl temizlerim ?
Cevap 24 : /clearall –n yada /clear –n

Soru 25 : User sayısı 30 ve kanal ismi 30 harften az olan kanalları en kısa yoldan nasıl listeyebilirim ?
Cevap 25 : /raw list >29,<31,#*,!#??????????????????????????????*>Soru 26 : Client tabanlı hangi komutu uygularsam bulunduğum kanaldaki ban listesini görmüş olurum ?
Cevap 26 : /channel #kanal

Soru 27 : Op olduğum #Help kanalında, sadece bir kullanıcı için iki girişi arasındaki fark en az 12 saniye olsun istiyorum ? Chanserv Set komutuna yetkili olmadığım #Help kanalında, bunu nasıl yapabilirim. ?
Cevap 27 : /mode #help +j 1:12

Soru 28 : ” # " işaretini kullanmadan kanal levels de accessin default değerlerini nasıl öğrenebilirim ?
Cevap 28 : /cs help access levels

Soru 29 : Internet bağlantısının kesildiği veya aşırı derecede zaman aşımına uğradığı zamanlarda " Ping time out " çıkış mesajını alıyorum. Bunu bulunduğum network nasıl anlıyor ? Kısa sürede beni network un dışına atıyor. Nasıl gerçekleşiyor bu durum açıklarmısınız ?
Cevap 29 : Server tarafından her kullanıcıya "ping pong ! " mesajı gönderilir. Yani server kullanıcıya Ping (ordamısın) der ve pong ! (burdayım ) yanıtını almaya çalışır. Servisler bunu her kullancıya " /raw ping nick ” yaparak sağlamış olur. "Ping pong” mesajı her 4-5 dakika arasında bir gönderilir. Ircd, bu sürede kullanıcıdan Pong yanıtını alamazsa " Ping time out " cıkış msg ile kullanıcıyı quit ettiriyor.

Soru 30 : Sunucumuzda "/version " komutunu uygulayarak bir kanalın maximum ban listesinin 150 olduğunu gördüm. Ama bazı durumlarda bu sayının üstüne cıkıldığını gördüm. Hangi nedenler bu sayının üstüne cıkılmasına sebeb olmuştur. ?
Cevap 30 : Kanalda Kısıtlı erişim mevcut olması durumunda, yetkisiz kişilerin kanala girip servisler tarafından atılması durumundan kaynaklanabilir. Akick Listesinde bulunan kişilerin servisler tarafından atılmasından kaynaklanabilir. Kanalın access listesinde -100 ve -999 arasında bulunan kişilerin servisler tarafından atılmasından kaynaklanabilir.

Soru 31 : Kanalımda sadece ilk giren op olabilsin. Ondan sonraki girişlerde bende dahil hiç kimsenin prefix işaretlerinden hiç birini almasını istemiyorum. Yalnız kanal içinde; accessli yani yetkili kişiler chanserv yolu ile kanalda bulunduğu posizyonu alabilsinler. Bunu nasıl yapabilirim ?
Cevap 31 : //cs set #kanal leaveops on /cs levels #kanal dis q /cs levels #kanal dis autoprotect /cs levels #kanal dis autoop /cs levels #kanal dis autohalfop /cs levels #kanal dis autovoice

Soru 32 : Kanalımda 10 saniyede içinde kişi başına 5 msgdan fazla atılmamasını kalıcı bir komutla nasıl gerçekleştiririz ?
Cevap 32 : /cs set #kanal mlock +f 5:10 , /cs set #kanal mlock +f [5t]:10 ve /cs set #kanal mlock +f [5t#k]:10

Soru 33 : Kanalımdaki yetkili kişilerin kanaldaki yetkilerini , sunucuya kendilerini "/identify şifre " komutunu uygulayıp tanıtan kişilerin almasını istiyorum. Bunu nasıl yapabilirim ?
Cevap 33 : /cs set #kanal secure on

Soru 34 : " /ns set info nick " komutunda nick yerine mircturk yazarsam ne gibi bir sonucu alırım ?
Cevap 34 : Nickinizdeki bilgi satırını mircturk olarak değiştirmiş olursunuz.

Soru 35 : Casper nickli kullanıcı, sahibi olduğum kanala giremesin. Ban komutunu uygulamadan (chanserv banlarıda dahil), CasPer nickli kullanıcının kanala girişini nasıl engellerim. Casper Nickli kullanıcı dışında kanalıma herkez bir şekilde girebilsin. Bunu nasıl yapabilirim ?
Cevap 35 : //cs set #kanal mlock +i /cs levels #kanal set invite 0 /cs access #kanal add casper -1 "/cs invite #kanal " yaparak casper nickli kullanıcı haricinde kanala herkez giriş yapabilir. (-1) access ile casper nickli kullanıcının yetkisi kısıtlanmış olur.

Soru 36 : Herhangi bir kullanıcının kullanmış olduğum Mirc in versionunu nasıl öğrenebilir ? Cevap 36 : /ctcp nick version komutu ile öğrenebilir.

Soru 37 : " /who Casper ” komutuna karşılık " * CasPer Hr* :0 ReaL ” bilgisini alıyorum. Bu satır bilgisinde bulunan, 2 adet "*” karekteri neyi ifade ediyor ?
Cevap 37 : Bilgi satırındaki ilk "*” karekterinin anlamı, CasPer nickinin hiç bir kanalda bulunmadığını yada nickine "/mode nick +p” komutunu uygulatıp, bulunmuş olduğu kanalların gözükmemesini sağlamış olmasıdır. Hr in bitişiğindeki "*” karekteri de kendisinin ircop olduğunu bildirir.

Soru 38 : Şifresini unuttuğum nickin düşmesini bekleyip ve görmek amacı ile belli periyotlar arasında (10 günde bir ) aynı nick üzerinden sunucuya bağlandım. 1 ay sonunda şifresini unuttuğum nickin hale düşmediğini gördüm. Bu neden kaynaklanabilir ?
Cevap 38 : Nickinizde daha once uygulamış olduğunuz komutlardan kaynaklanabilir. Bunlar ; /ns set secure off ve /ns access add *@* komutlarıdır. Secure opsiyonu off yaparak nickinize tanımış olduğunuz access girişin aktif olmasını sağlamışsınız. Access girişindeki ident ve host kısmı sınırsız olduğu için herhangi bir ident yada host ile nickinizi sunucuya tanıtmış olduğunuzdan dolayi 10 günde bir nickinizi şifresiz ident etmiş olursunuz.

Soru 39 : #Sohbet , #Zurna ve #Muhabbet kanallarına nick şifremi girdiğim gibi bu kanallara servisler tarafından otomatik girişim sağlansın. Nasıl Yapabilirim ? Bunu Tek bir satırda yapabilirmiyim ? Nasıl ?
Cevap 39 : ///ns ajoin add #Sohbet /ns ajoin add #zurna /ns ajoin add #Muhabbet

Soru 40 : Nickimin url adresini, nickime info komutunu uyguladıklarından görmelerini istemiyorum. Nasıl yaparım ?
Cevap 40 : /ns unset url

Soru 41 : 192.168.44.11 ip adresi ile sunucuya bağlandığımda, sahibi olduğum #ayna kanalındaki yetkilerime , nick şifremi girmeden nasıl sahip olabilirim ?
Cevap 41 : ///ns access add *@192.168.44.11 /cs set #ayna secure off /ns set secure off

Soru 42 : #Sohbet kanalında ki (+qa) kipine sahip kullanıcıları bir komut ile listeleme yapabilirmiyim ? Neden Listelerim ? Neden Listeleyemem ?
Cevap 42 : " //mode #Sohbet +q /mode #Sohbet +a " yada " //mode #Sohbet q /mode #Sohbet a " , "/mode #Sohbet +qa " şeklindeki listelemeyi yapamıyoruz. Ancak iki komut bir satırda bu işlemi gerçekleştirebiliriz.

Soru 43 : Bulunduğum kanalda sunucudaki away olan kullanıcıların listesini alabilirmiyim ? Neden alabilirim ve komut nasıl olur ? Neden listeyememiş olabilirim ?
Cevap 43 : " /who +a " komutu ile sunucuda away modunda bulunan kullanıcıların listesini alabilmeniz için, en az İrcop olmanız gerekir.

Soru 44 : Nickinin içinde x geçen, identinde y geçmeyen, nickinin içinde y geçmeyen, identinde x geçen ve hostu zurna olup #zurna kanalında bulunan kullanıcıları nasıl listelerim ?
Cevap 44 : /who +cnuh-nu #zurna *x* *x* zurna *y* *y*

Soru 45 : Kanalıma " /cs set #ankara mlock +iptKl-nVm 19 ” komutunu uyguladığımda, kanalımda olmayıp kanal dışında bulunan kullanıcı kanalıma mesaj gönderebilir mi ? Neden gönderemez ? veya Nasıl gönderebilir ?
Cevap 45 : Kanal +i modunda olmasına rağmen +K kipi ile Knock komutunun kanala uygulanmasına izin verilmemiştir. Fakat -n modu ile kanal dışında bulunan kullanıcı "/msg #ankara mesaj” şeklinde belirtmiş olduğu mesaj ı kanala gönderebilir.

Soru 46 : Sunucudan kopup tekrar bağlanmam durumunda bile, her 30 saniyede bir Geveze nickine whois çekmek istiyorum. Nasıl yapabilirim ?
Cevap 46 : " /timer -o /whois Geveze " (-o parametresi ile sunucundan kopup tekrar bağlanılması durumunda bile zamanlayıcıyı aktif kılar.)

Soru 47 : "/ison RealName " yaptığımda kendisinin online olmadığını görüyorum. Kendisi online olması durumunda, status penceresinde "Heyyyyy.. RealName Kankan gelmiş..” diye uyarı almak istiyorum. Bu komutun benim serverdan kopup tekrar bağlanmam durumunda bile aktif olmasını istiyorum. Bunu nasıl gerçekleştirebilirim.?
Cevap 47 : /notify RealName Heyyyyy.. RealName Kankan gelmiş..

Soru 48 : Bağlı olduğum 3 server sunucusundan da sadece en az 3 haneli nickler ve en az 4 haneli idente sahip kişiler bana ping atmasını istemiyorum. Nasıl yapabilrim ?
Cevap 48 : //ignore –wt *!*@* /ignore –wtx ???*!????*@*

Soru 49 : " /identify şifre " yaparak otomatik giriş yapabileceğim en fazla kanal sayısı nedir ? Bulunduğum Sunucu, bu kanalların hepsine girişine izin verir mi ? Neden ?
Cevap 49 : Ajoin Listesine eklenebilcek Maximum kanal sayısı 20 tanedir. "/version " yaparak MAXCHANNELS=12 ve CHANLIMIT=#:12 değerleri ile bulunduğumuz sunucuda girilebilecek toplam kanal adedinin 12 olduğunu görebiliriz. Yani 20 kanalının hepsinide girememiş oluruz.

Soru 50 : Bana kimsenin yazmasını istemiyorum ne özelden ne de başka türlü hiç bir mesaj istemiyorum ama bana öyle bir komut verinki serverdan disconnect olup tekrar connect olsam da bu komut aktif olsun. Nasıl yapabilirim ?
Cevap 50 : /ignore *!*@*

Hiç yorum yok: